Albert Bonniers Förlag, 2019-01-24

Foto: Sofia Runarsdotter

Monopolet – en roman om hur man effektivt staplar flaskor

Måns Wadensjö romandebuterade 2009 med prisbelönta Förlossningen i vilken handlingen kretsar kring livet och arbetet på en förlossningsavdelning. I hans nya roman Monopolet är miljön en butik där man säljer drycker. Monopolet kan man läsa om kvartspallar, kvällsrivningar och om hatet mot australiska vinboxar.

Vi har ställt 5 frågor till Måns

Kan du berätta lite kort om boken?

Monopolet handlar om Alice, som efter att ha tagit sin examen börjar jobba i en Systembolagsbutik. Det är ett jobb hon inte har tänkt sig – men som hon förälskar sig i. Det är en roman om att jobba, om att växa, om att växa upp. Men för mig är det framförallt en roman om vänskap. Hela romanen utspelar sig i butiken – men en arbetsplats är liksom aldrig bara ett jobb: Det är platsen vi tillbringar en stor del av våra liv på, där vi träffar våra vänner och partners och där vi både möter och bär på våra hemliga sorger och glädjeämnen i livet. Jag har hört folk säga att det är jobbet som gör en till den man är. Det kanske är sant – men jag skulle vilja lägga till att det viktigaste inte är vad man gör, utan dem man gör det med.

Visst har du egna erfarenheter från Systembolaget?

Absolut. Jag tror inte att det hade varit möjligt att skriva den här boken om jag inte hade haft det. Fyra år som kassör blev det för min del – och namnskylten sitter som magnet på kylskåpet nu.

Vad var det som lockade dig att skriva om just den miljön?

Det är en viktig plats för många människor. Vi skojar hela tiden om alkohol, och vi pratar också om de allvarliga effekterna som alkoholen har på samhället, men vi pratar egentligen ganska lite om varför vi dricker, och vad det gör med oss. Det är som en enda stor, offentlig hemlighet som alla förväntas känna till. Och jag tror att just Systembolaget, och det sätt vi har byggt för att sälja och reglera sprit i det här landet, faktiskt säger väldigt mycket om Sverige och vad vår bild av oss själva är.

Vad läser du själv just nu?

Jag läser och läser om Johanna Frids fantastiska roman Nora eller Brinn Oslo brinn.

Röster om Monopolet

"Skickligt skapar Måns Wadensjö – återigen – dramatik och samhällskritik av det till synes enkla, gråa och händelselösa." Svenska Dagbladet, Lina Kalmteg

"Monopolet är en roman om en kvinna som jobbar på Systembolaget, men den är också en underhållande skildring av Sverige i dag." Dagens Nyheter, Anna Hallberg

"Efter det inträder i januari ett limbotillstånd där vad som helst hända – exakt vad ska inte avslöjas. Låt oss i stället konstatera att Måns Wadensjö skildrat arbetslivet på ett sätt som aldrig gjorts förr." Kulturnytt i P1, Karsten Thurfjell

Måns Wadensjö

Måns Wadensjö är lektor vid i svenska vid universitetet i Budapest. Han debuterade 2009 med romanen Förlossning för vilken han belönades med Katapultpriset och Carl Johan Vallgrens litteraturpris till yngre författare. Han har också belönats med De nios pris. Hans senaste roman Människor i Solna utkom 2016.