Albert Bonniers Förlag, 2019-09-25

Foto: Thron Ullberg

Monika Fagerholm om tystnaden efter ett brutalt övergrepp

"Monika Fagerholm har en alldeles egenartad förmåga att avtäcka spänning under lugna ytor och se världen med unga människors förundrade blick", skriver Ingrid Elam om Monika Fagerholms nya roman Vem dödade bambi? Monika Fagerholm är en av Finlands internationellt mest kända och framgångsrika författare. Hennes roman handlar om att vilja glömma och om att klamra sig fast vid minnen. Om berättelser som faller sönder och familjer som går i bitar. Det är också en roman om oskuld och tillit och en kärlek som aldrig dör.

Monika Fagerholm gästar Bokmässan i Göteborg och kommer att framträda på Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan i Stockholm den 16 oktober.

Monika Fagerholm:

– Metoo har varit omvälvande. Det har förändrat något och det har fått mig att fundera. Jag tillhör en äldre generation och har fått se hur också jag har internaliserat mycket av de här mekanismerna som handlar om att man sopar under mattan, säger hon i en intervju.

En verklig händelse och en mer personlig tragedi ligger som bakgrund till den nya romanen också. I Monika Fagerholms hemstad Ekenäs i Finland mördades en flicka brutalt av sin pojkvän 2017 och därefter tog han sitt eget liv. Det som skedde var att det lilla samhället la locket på.

Om Vem dödade bambi?

För länge sedan var Emma och Saga-Lill väninnor i landsortshålan Gråbbå och förenade i sin längtan bort, till stadens ljus. Villastan är till sitt yttre en fashionabel förort, men en dov bas dunkar i källaren i ett av husen. Under en fäst inträffar där en brutal gruppvåldtäkt. De fura förövarna, ”gossarna”, kommer ur stadens högreståndskretsar liksom offret, deras skolkamrat. Två av förövarnas mödrar, den ena operasångerska och mamma till Gusten, den andra chef för tankesmedjan Guldfontätnen och mamma till Nathan, är väninnor sedan länge och gör sitt allt för att minska skadan på familjernas rykte. ”Nu ska vi vända blad och en vacker dag har vi vänt så många blad att ingenting av det här har hänt.” Pojkarnas barndomsvän, entreprenören Cosmo Brant vill raka motsatsen. Han meddelar plötsligt att han ska göra en film om våldtäkten under titeln Vem dödade Bambi?"

Röster om Vem dödade Bambi?

"Den berättarröst som hörs bakom alla de andra rösterna i Monika Fagerholms romaner är denna gång mörkare, sorgsnare, och fylld av vrede över tillståndet i världen. Ändå känner jag mig märkligt upplyft. Det är stor berättarkonst." Ingrid Elam, Borås Tidning

"Monika Fagerholm skriver lågmält och trovärdigt om ett fasansfullt brott och spåren det lämnat efter sig. Det är en berättelse som kryper in under skinnet och sprider en känsla av djupt obehag. 'Vem dödade bambi?' landar mitt i det där mörkret hon inleder romanen med." Margaretha Levin Blekastad, Nerikes Allehanda

"Så vem dödade bambi, den oskuldsfulla synen på sant och falskt? Det är förstås Monika Fagerholm, hon som på bara 219 sidor skickligt och hypnotiserande belyser förljugenheten i vårt moderna samhälle, den som inte har blivit mindre utan större. Lite snårigt till en början, men där inne i skogen finns en glänta där solen lyser klar och allt blir ytterst tydligt." Clara Block Hane, Svenska Dagbladet

Om Monika Fagerholm

Monika Fagerholm, född 1961, är uppvuxen i Helsingfors och numera bosatt i Tenala utanför Ekenäs. Monika Fagerholm debuterade 1994 med Underbara kvinnor vid vatten, som hon tilldelades en rad priser för och som gavs ut på elva språk. Därefter följde Diva, Glitterscenen, Den amerikanska flickan och Lolauppochner. För Den amerikanska flickan tilldelades hon 2005 med Augustpriset och Svenska Akademiens nordiska pris 2016.