Albert Bonniers Förlag, 2020-08-03

Foto: Elisabeth Ohlson

Mona Sahlins memoarer – Makt Lös – utkommer den 25 september

Mona Sahlin gav fyra decennier av sitt liv till politiken. Ingen politiker har hörts, synts och kommit tillbaka på samma sätt som hon. Men efter att hon under stort tumult avgick som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism 2016 – i samband med att hon gjort sig skyldig till osant intygande – var hennes tid vid makten över. Hon jagades av medierna dygnet runt, drog sig undan och blev tyst. Fram tills nu.

Den 25 september utkommer Mona Sahlins memoarer – Makt-lös– på Albert Bonniers Förlag. Boken utspelar sig från Monas sista vecka som partiledare 2011 fram till idag, med olika nedslag i hennes och socialdemokratins historia. Sahlins väg har varit kantad av stora politiska beslut, såväl uppmuntrande rosor som braskande löpsedlar. Få politiker har påverkat och berört som Mona Sahlin. Bland annat var hon den första att debattera i tv mot Jimmie Åkesson. Hon var aktiv för partnerskapslagen på 90-talet och för rätten till giftermål och senare rätten till adoption – trots motstånd i den regering hon själv ingick i. Mona Sahlin var också den första kvinnliga partiledaren för Socialdemokraterna och Sveriges första kvinnliga statsministerkandidat (valet 2010).

Det var ett annat Sverige och en annan socialdemokrati när hon en gång klev in i politiken och fostrades av socialdemokratiska ikoner som Gunnar Sträng, Olof Palme och Ingvar Carlsson. Då var partiet störst och folkets företrädare, nu är man något annat. Men genom alla förändringar har Mona Sahlin hållit löftet som hon och vännen Anna Lindh gav varandra: den dagen du inte längre kan svara ja på frågan om politikerlivet är mödan värd ska du genast gå därifrån. Om hoten och hatet överstiger lusten och glädjen, då måste du lämna.

Foto: Elisabeth Ohlson

Tiden undan offentligenheten har gett henne utrymme att för första gången kunna summera sin livsgärning – blicka tillbaka och se dagens socialdemokrati ur ett annat perspektiv. Mona SahlinMakt-lös är skriven tillsammans med Henrik Johnsson som tidigare bland annat producerat och arbetat fram manus till närmare sjuttio Sommar i P1 med bland andra Ingvar Carlsson, Anja Pärson, Janne Andersson (förbundskapten för herrlandslaget i fotboll), Maja Ivarsson, Robin Söderling och Miss Li.

För mer information:

Anna-Karin Korpi, mediakontakt • anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se • 070-798 85 39