Albert Bonniers Förlag, 2023-04-28

Foto: Elin Berge

Mikael Berglund tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2023

Författaren Mikael Berglund belönas med Sveriges Radios Romanpris 2023 med motiveringen "Ovanjorden är en oemotståndlig skildring av kärlek, hemlängtan och utanförskap, sedd genom myggsvärmar, surhål och ljung."

Mikael Berglund:

– Priset kom väldigt oväntat. Redan nomineringen betyder väldigt mycket, särskilt till ett sådant här pris där jag får ynnesten att lyssna på hur lyssnarjuryn resonerat. Att skriva en bok är för mig att hitta och så noggrant jag kan beskriva slutna dörrar i tillvaron, som läsarna sedan hjälper mig öppna.

Om Mikael Berglund

Mikael Berglund är född 1977 och bosatt i Umeå, debuterade 2015 med den hyllade romanen Ett föremåls berättelse om obesvar, som nominerades till bland annat Katapultpriset. Romanen Smekmånader, som gavs ut 2017, nominerades till bland annat SvD:s litteraturpris.

Om Ovanjorden

En av de sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs träffar Oskar renskötaren Eija, storasyster till ett av barnen. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne. Ovanjorden är en suggestiv berättelse om samhörighet och tillit, och om hur marken kan upplevas ge vika då två människor lyckas komma varandra riktigt nära, om så bara ett ögonblick i taget.