Albert Bonniers Förlag, 2023-02-14

Foto: Elin Berge

Mikael Berglund nomineras till Norrlands litteraturpris 2023

Mikael Berglund är en av författarna som kan få Norrlands litteraturpris 2023. Han nomineras för sin roman Ovanjorden. Priset delas ut av Norrländska litteratursällskapet och Författarcentrum Norr. Prismottagaren presenteras under litteratursällskapets årliga sommarmöte.

Om Ovanjorden

En av de sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs träffar Oskar renskötaren Eija, storasyster till ett av barnen. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne. Ovanjorden är en suggestiv berättelse om samhörighet och tillit, och om hur marken kan upplevas ge vika då två människor lyckas komma varandra riktigt nära, om så bara ett ögonblick i taget.

Om Mikael Berglund

Mikael Berglund är född 1977 och bosatt i Umeå, debuterade 2015 med den hyllade romanen Ett föremåls berättelse om obesvar, som nominerades till bland annat Katapultpriset. Romanen Smekmånader, som gavs ut 2017, nominerades till bland annat SvD:s litteraturpris. Mikael Berglund har tidigare nominerats till Sveriges Radios Romanpris och SvD:s litteraturpris.