Albert Bonniers Förlag, 2022-12-15

Foto: David Möller

Merima Dizdarević nomineras till Katapultpriset 2022

Merima Dizdarević är en av fem debutanter som nomineras till Katapultpriset 2022.  instiftades av Sveriges Författarförbund 1991 och delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år. Merima Dizdarević nomineras för sin bok långt från ögat långt från hjärtat.

Bland tidigare pristagare finns Axel Burenius, Linus de Faire och Cilla Naumann.

Om boken

nu är de här
den ena heter Hamn den andra Adriatiska Havet

långt från ögat långt från hjärtat är en maximalistisk poetisk hybridtext som rör sig fram och tillbaka mellan Hercegovina och norra Sverige, mellan Malmö och Adriatiska havet. Den skildrar ett tillstånd av att vara överallt och ingenstans samtidigt – både här och där, då och nu. Vatten är centralt i boken, som den stora bädden eller graven för allt; det som kan bära allt, ta allt och ge allt. Texterna arbetar samtidigt med det motbjudande och vackra, det smärtsamma och njutningsfulla, med det komplexa i relation till det inordnade, som ett sätt att möjliggöra ett polyfont uttryck. Smärtpunkterna är inlemmade i form och natur, men innebär det att de går att uthärda?

Om författaren

Merima Dizdarević är född 1983 i Jugoslavien (Bosnien och Hercegovina) och bor idag i Malmö. Dizdarević arbetar med en multidisciplinär och flerspråkig konstnärlig praktik och har en masterexamen i litterär gestaltning från HDK Valand. långt från ögat långt från hjärtat är hennes debut.