Albert Bonniers Förlag, 2021-05-18

Foto: Miguel Ribeiro Fernandes

Maxim Grigoriev tilldelas EU:s litteraturpris

EU:s litteraturpris delas ut till tretton författare från olika länder. En av dem är den svenske författaren Maxim Grigoriev som belönas för romanen Europa. En exilroman som vänder ut och in på sin egen litterära tradition: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan; lika delar gåta och elegi.

European Union Prize for Literature har delats ut sedan 2009 och uppmärksammar nya framstående författarskap. Läs mer om priset och alla pristagare.

Maxim Grigoriev, född 1980 i Moskva och uppvuxen i Stockholm, delar i dag sin tid mellan Porto och Paris. Han har bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Maxim Grigorievs första bok, novellsamlingen Städer, utkom 2014 och tilldelades Borås Tidnings debutantpris.

Om boken Europa

”Det finns, känner jag nu, nästan ingenting alls, nu när jag står här i fönstret, i Ninas lägenhet, när jag läser hennes nattsvarta anteckningsböcker, när jag tittar ut över det svarta decemberhavet, det finns nästan ingenting alls. Inom en är allt sönderbränt. Inom en faller en ömklig snö lätt för att omedelbart smälta.”

Efter ett telefonsamtal från en advokat står Nikita plötsligt som ägare till en söndervittrande våning på promenadstråket i Nice. Det oväntade arvet slår upp porten till en svunnen värld av uppbrott, hemlängtan och platslöshet. Nina var hans enda vän. I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott. Europa är en vindlande skildring av tre generationer ryska emigranter i Frankrike, från barndomssnön i Moskva till Paris borgerliga salonger.