Albert Bonniers Förlag, 2022-04-18

Foto: Miguel Ribeiro Fernandes

Maxim Grigoriev nomineras till DN:s Kulturpris 2022

Kulturredaktionens kritiker på Dagens Nyheter avslöjar nu sina favoriter i genrerna musik, film, scenkonst, litteratur och konst. En av de nominerade är författaren och översättaren Maxim Grigoriev. Han nomineras för sin senaste roman Europa. Läs en intervju med författaren och mer om DN:s kulturpris 2022.

Nomineringen lyder:

”Med den mörkt skimrande 'Europa' skriver Maxim Grigoriev in sig i den rika europeiska exillitteraturen. En mycket gammal och trasig kontinent tar form och en kulturernas kamp skildras i en roman som har visat sig vara otäckt förebådande.”

Om boken

Europa är en vindlande skildring av tre generationer ryska emigranter i Frankrike, från barndomssnön i Moskva till Paris borgerliga salonger. Efter ett telefonsamtal från en advokat står Nikita plötsligt som ägare till en söndervittrande våning på promenadstråket i Nice. Det oväntade arvet slår upp porten till en svunnen värld av uppbrott, hemlängtan och platslöshet. Nina var hans enda vän. I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott.

Om författaren

Maxim Grigoriev, född 1980 i Moskva och uppvuxen i Stockholm, delar i dag sin tid mellan Porto och Paris. Han har bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Debuten och novellsamlingen Städer, utkom 2014 och tilldelades Borås tidnings debutantpris. Debutboken följdes upp 2016 med romanen Nu.

Maxim Grioriev har också tilldelats EU:s litteraturpris, SvD:s litteraturpris, SmåLits Migrantpris 2022 samt nominerades till Augustpriset 2021 i den skönlitterära klassen för Europa.