Albert Bonniers Förlag, 2021-09-01

Foto: Ewa Marie Rundquist, Anna-Lena Ahlström

Mari Jungstedt och Lars Kepler nomineras till Årets svenska deckarförfattare

Mari Jungstedt och Lars Kepler nomineras till Årets svenska deckarförfattare 2021. Utmärkelsen delas ut av BookBeat under Crimetime-festivalen på Bokmässan den 25 september.

Priset är helt datadrivet och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste deckarna från bokaktuella svenska deckarförfattare har varit under det senaste året.

Så avgörs vem som koras till Årets svenska deckarförfattare:

Precis som föregående två har BookBeat sammanställt miljontals timmar av konsumtionsdata från hundratusentals användare. För att kvala in ska författaren ha utkommit med minst en deckare under de senaste tolv månaderna (tidsperioden september 2020-ugusti 2021), men data kommer samlas in fram till veckan innan att priset delas ut. Nytt för i år är att även betyget för böckernas uppläsning räknas in. Priset delas ut vid Crimetime by night i Göteborg den 25 september i år.

Om Mari Jungstedt

Mari Jungstedt har sedan debuten 2003 med Den du inte ser har Mari Jungstedt etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare. Hennes böcker har sålt i över 6 miljoner exemplar bara i Sverige och har översatts till ett tjugotal språk. Hennes senaste bok Där den sista lampan lyser utkom i juni.

Om Där den sista lampan lyser

Två Stockholmspojkar som tillbringar höstlovet på ett grådisigt och stillsamt Gotland försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband.  Anders Knutas och hans kollega och partner Karin Jacobsson får ett svårgripbart fall att lösa, samtidigt som de står inför stora utmaningar i privatlivet. 

Om Lars Kepler

Decenniets största deckarförfattare i Sverige! Lars Kepler har sålt i över femton miljoner exemplar i fler än sextio länder! Lars Kepler är en pseudonym för författarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Den senaste boken Spegelmannen utkom 2020 och är den åttonde boken om Joona Linna.

Om Spegelmannen

En ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Via övervakningskameror lyckas Joona Linna spåra ett ögonvittne. När det visar sig att vittnet är en psykiskt sjuk man som inte har några som helst minnen av det han sett tar Joona kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark. Det ohyggliga mönster som framträder slungar in polisen i en livsfarlig jakt. Detta är utan tvekan Joona Linnas mest gåtfulla fall hittills.