Albert Bonniers Förlag, 2022-10-12

Foto: Thron Ullberg

Måns Mosesson prisas för boken Tim – biografin om Avicii

Den prisbelönte journalisten och författaren Måns Mosesson tilldelas Våga berätta-prisets hedersutmärkelse 2021 för boken Tim – biografin om Avicii.

Motiveringen lyder:

"Författaren och journalisten Måns Mosesson skildrar i Tim – biografin om Avicii en ung mans strävan att ta sig fram i en gränslös musikvärld. Genom intervjuer, sms, mejlkonversationer och noggrann research tecknar Måns Mosesson en berättelse om glädjen att skapa och en ung mans starka drivkraft och längtan efter erkännande och framgång. Det är samtidigt en berättelse om ångest och lidande speglat genom prestationssamhällets, musikbranschens och framgångens mörka baksidor. Som läsare vill man stoppa utvecklingen och stödja föräldrarnas kamp för Tim att kliva av det rusande tåget. Mosessons skildring är som ett slag i magen och en uppmaning till oss alla att ta frågor om psykisk hälsa på allvar liksom att hjälpas åt att värna om utrymmet till återhämtning och vara oss själv trogna.”

Den ideella organisationen Suicide Zero har sedan 2015 tilldelat journalister, redaktioner, programledare och författare som under föregående år producerat den bästa journalistiken på temat självmord.

Våga berätta-priset delas ut i två kategorier. En huvudkategori i vilken en mer traditionellt arbetande journalist eller redaktion uppmärksammas och en hederskategori som belyser mer feature-inriktat material  tex en bok, ett Instagram-konto, en utställning. Tv-programmet Malou efter tio prisades i år i huvudkategorin. Senaste års pristagare är: Nya Wermlands-Tidningen och Frida Boisen samt Elin Sandow och Sissela Bremmers. Läs mer om priset och Suicide Zero.