Albert Bonniers Förlag, 2022-05-06

Foto: StuStuart Simpson/Penguin Random House

Lea Ypi belönas med det brittiska Ondaatjepriset

Författaren Lea Ypi tilldelas det brittiska Ondaatjepriset för boken Fri – En uppväxt vid historiens slut. Priset delas ut av  Storbritanniens äldsta litterära sällskap, The Royal Society of Literature. Priset ges till det verk som bäst fångar en plats specifika anda. Juryn prisar Lea Ypis  mästerliga sätt att skildra både de stora och de mer personliga skeendena. Boken väcker djup reflektion och är fylld av mörk humor och djupt allvar.

I memoarboken berättar Lea Ypi om sin barndom och uppväxt i det stalinistiska Albanien. Tillvaron präglas av isolering, övervakning och svårigheter. Lea lever i en helt annan värld och är omedveten om vilket pris hennes familj betalt för att överleva. För henne är Albanien sinnebilden av ett fritt och jämlikt land. År 1990 ändras allt. Regimen faller, men den nyvunna friheten visar snart ett annat ansikte, också det brutalt och skoningslöst.

Fri – En uppväxt vid historiens slut är en knivskarp och omtumlande skildring av hur det är att växa upp i skiftet mellan kommunism och kapitalism. Boken har fått stor uppmärksamhet, nominerats till flera priser, däribland Baillie Gifford Prize och Costa Book Awards. Den utsågs till Årets bok av The Sunday Times, Financial Times, TLS, New Statesman och Spectator.

Lea Ypi, född 1979, är professor i politisk teori vid London School of Economics.

Fri – En uppväxt vid historiens slut utkommer den 20 augusti. Författaren besöker Sverige senare under hösten i oktober. Översättningen är gjord av Amanda Svensson.