Albert Bonniers Förlag, 2024-04-09

Foto: Karl Nordlund

Lars Kepler släpper ny bok i Sveriges mest framgångsrika serie

Hösten 2024 utkommer Sömngångaren. Det blir den tionde kriminalromanen i den omåttligt populära serien om Joona Linna.

Alltsedan det sensationella genombrottet med Hypnotisören 2009 har författarna bakom pseudonymen Lars Kepler rönt enorma framgångar världen över. I februari 2020 konstaterades det att Lars Kepler blev decenniets bäst säljande författare i Sverige med både fler förstaplaceringar och fler placeringar totalt på bokbranschens årslistor än någon annan författare. Parets böcker har sålt i över sjutton miljoner exemplar i fler än sextio länder och böckerna finns översatta till fyrtio språk. Det gör Lars Kepler till en av de mest lästa, lyssnade och exporterade författarna någonsin i vårt land.

Serien om Joona Linna har fängslat en både ansenlig och hängiven läsekrets och för den som oroat sig för ett annalkande avslut i serien kommer författarduon med lugnande besked.

Alexandra och Alexander Ahndoril:

–Vi har inga planer på att avrunda serien, tvärtom. Mer än någonsin brinner vi för att utforska Joona Linnas och Saga Bauers universum, de har fortfarande så väldigt mycket kvar att uträtta.

Genombrottet med första boken var så enorm att gissningarna om vem som dolde sig bakom pseudonymen Lars Kepler blev en riksangelägenhet. Det var för knappt femton år sedan som Alexander och Alexandra Ahndoril befann sig i en stuga på västkusten medan jakten på Lars Kepler var som mest intensiv. Hypnotisören hade sålts till bokförlag över hela världen redan innan den kom ut i Sverige och efter det hade spekulationerna fått fart. En sen kväll i augusti, precis när författarparet skulle gå och lägga sig, såg de ljuset av en ficklampa närma sig över gräsmattan. Det knackade, paret öppnade dörren och där stod en journalist och en fotograf från Aftonbladet som höll fram boken Hypnotisören och krävde att de båda författarna skulle erkänna att de var Lars Kepler. De erkände, packade in de tre döttrarna i bilen nästa morgon och körde tillbaka till Stockholm.

Sömngångaren börjar med ett larm mitt i natten om ett pågående inbrott på en vinterstängd campingplats utanför Stockholm. Den närmaste polisbilen svarar på anropet, åker dit, går in på det mörka området och ser att ljuset är tänt i en av de bortersta husvagnarna.

När de öppnar dörren möts de av en fasansfull syn. Golv, väggar och möbler är fullständigt nerblodade. En människa har dödats med yxa och styckats på ett kaotiskt sätt. På golvet i ett av rummen ligger en ung man och sover med en avhuggen arm som kudde. Han identifieras som Hugo Sand, sjutton år gammal, son till en känd författare. Det visar sig att Hugo lider av en ovanlig sorts sömngång som aktiveras av mardrömmar. Han kan antingen vara förövare eller vittne, men hävdar själv att han inte minns någonting från natten. Joona Linna kontaktar sin gamle vän Erik Maria Bark för att med hjälp av hypnos försöka ta reda på vad som hände inne i husvagnen. Hypnosen blir startskottet för en komplicerad jakt på en extremt farlig seriemördare.

Alexandra och Alexander:

– Vi har lärt oss att skrivprocessen brukar vara väldigt dramatisk och känslomässigt uttömmande för oss, men denna gång hamnade vi i en ovanligt mardrömslik stämning. Vi blev på riktigt rädda, trots att vi försökte intala oss själva att vi som författare faktiskt bestämmer vad som händer i berättelsen.