Albert Bonniers Förlag, 2019-05-17

Foto: Johanna Hanno

Lars Berge får Natur & Kulturs debattbokspris

Lars Berge tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2019 för Vargattacken. Han får priset för sin enträgna research och avslöjandet om att vargattacken i Kolmården inte var någon enskild händelse.

Vargattacken handlar om olyckan på Kolmårdens djurpark 2012, då en djurskötare dödades i varghägnet. Lars Berge beskriver vad som ledde fram till den förödande händelsen och hur ledningen för Kolmården valde att bortse från varningarna för att kapitalisera på vargarna. Författaren beskriver även hur bilden av det mytomspunna djuret förändrats över tid och vilka idéer som den moderna människan projicerar på naturen.

Lars Berge

Lars Berge, född 1974, är journalist, dokumentärfilmare och manusförfattare. Han har under många år skrivit krönikor för Svenska Dagbladet och han är en i kollektivet som skriver texter till radioprogrammet Mammas nya kille.

Juryns motivering

"Lars Berge tilldelas Natur och Kulturs debattbokspris 2019 för att han med enträgen research och nyansrikedom avslöjar att vargattacken i Kolmården inte var någon enskild händelse. Berge visar hur en övertro på vår förmåga att förstå och tolka naturen, tillsammans med vårt eget flockbeteende, hindrar oss från att se även de tydligaste varningstecken – med förödande konsekvenser för både människor och djur."

Om priset

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. När priset instiftades fick det namnet Johan Hansson-priset efter Natur & Kulturs grundare, men från och med 2017 heter samma pris Natur & Kulturs debattbokspris.

Utdelningen av Natur & Kulturs debattbokspris äger rum onsdagen den 3 juli, kl. 13.00 i Krukmakarens hus i Visby. I samband med prisutdelningen arrangeras ett seminarium.

Läs en intervju med Lars Berge om boken här.