Albert Bonniers Förlag, 2020-11-25

Foto: Per Erik Berglund

Laga mig av Lotta Lundgren Årets kokbok 2020

Lotta Lundgrens nya bok Laga mig prisas av Gourmand Awards och har utsetts till Årets kokbok 2020. Som Sveriges bidrag tävlar Laga mig vidare om utmärkelsen ”Bäst alla kategorier” i den internationella tävlingen. Finalen äger rum den 5 juni 2021 på Paris Cookbook Fair. Boken går även vidare i kategorin ”Food Writing”.

Foto: Per Erik Berglund

Lotta Lundgren:

– Det här är den finaste utmärkelse en kokbok kan få och jag är otroligt glad över juryns djärva val. Jag och mina medkreatörer ser mycket fram emot att representera Sverige i den internationella tävlingen.

Edouard Cointreau, tävlingens grundare och ordförande i den internationella juryn:

Laga mig är en unik och underfundig kokbok. Lotta Lundgren lyckas göra oss nyfikna, fascinerade och rörda. Dom bästa kokböckerna är precis som den bästa litteraturen. Du kan känna och dela författarens själ genom sidorna.

Pelle Agorelius, Sverigerepresentant Gourmand Awards:

– Hållbarhet, livsnjutning, drömmar och resor kan gå hand i hand. Sverige har många starka författarskap inom mat och dryck som visar på just det. I en föränderlig värld är det viktigare än någonsin att finna gemensamma nämnare med varandra och andra länder. Därför är Gourmand Awards, Årets kokbok och gemenskapen runt maten precis det vi alla behöver.

Om Laga mig:

Det här är en kokbok. Läs texterna, titta på bilderna och laga maten (om du vill). Sedan blir det vin också. Mycket nöje!

Fallolyckor relaterade till chili, Olof Palmeshemligstämplade glass, intergalaktiska utsvävningar med kyckling, ett frontalangrepp på paj, det italienska kökets effekter på Nietzsches psykiska hälsa, matlagning på andra planeter,bullar med baksida, Freud vs Jung och en oväntat klargörande introduktion till ämnet vin.

Foto: Pelle Bergström och Denise Grünstein. Form: Karin Ahlgren och Lotta Mårlind.

Om Lotta Lundgren:

Lotta Lundgren är född 1971 och 164 cm lång. Hon har tidigare givit ut kokböckerna Om jagvar din hemmafru och Tio lektioner i matlagning. Hennes favoritfågel är sädesärla.

Sagt om boken:

"Jag har just läst, och till delar ätit mig igenom, hennes nya kokbok – en upplevelse som nästan golvat mig. ... Formgivningen ångar av både sensualism och brutalitet. Recept – som en tomatsås med två deciliter hallon – och fyndiga texter om vin och kökets baskunskaper, blandas med allvarliga och lekfulla texter om liv och relationer." Åsa Linderborg, Aftonbladet

Om Gourmand Awards

The Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till de internationellt bästa kokböckerna inom mat och dryck. Alla svenska vinnare och bidrag som Gourmand Awards valt ut går därmed vidare i den internationella tävlingen och tävlar om titeln ”Best in the World” i respektive kategori. Böckerna som gått vidare kan nu kalla sig ”Winner Sweden” och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau.