Albert Bonniers Förlag, 2022-12-20

Foto: Pierre Björk

Jonas Hassen Khemiri tilldelas Gustaf Frödings stipendium

Författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri belönas med Gustaf Frödings stipendium 2020. Det är ett litteraturstipendium som delas ut vart tredje år av Uppsala studentkår.

Gustaf Frödings stipendium instiftades 1923 och har delats ut till en rad av Sveriges mest framstående författare. Bland tidigare stipendiater finns Astrid Lindgren (1990), Hjalmar Söderberg (1941) och Tomas Tranströmer (1978). En jury utser 3 kandidater och därefter sker en omröstning bland Uppsala studentkårs medlemmar.

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, har skrivit romanerna Ett öga röttMontecoreJag ringer mina bröder och Allt jag inte minns och Pappaklausulen, samt samlingsboken Invasion! Pjäser, noveller, texter.

Jonas Hassen Khemiri mångfaldigt belönad och prisad för sitt författarskap, däribland Augustpriset 2015. 2021 belönades han med det franska litteraturpriset Prix Médicis Étranger för romanen Pappaklausulen – La Clause Paternelle)

Som dramatiker har Khemiri skrivit pjäser för bland annat Stockholms stadsteater, Dramaten, Göteborgs stadsteater och Malmö stadsteater.

Om Pappaklausulen

Och jag antar att pappa inte kan bo hos dig? säger sonen. Mamman svarar honom med en blick. Jag har hjälpt honom tillräckligt, säger hon. Jag med, säger sonen. Men jag valde inte honom. Det gjorde du. Han valde inte dig heller, säger hon. 

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. 

Jonas Hassen Khemiris roman handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.