Albert Bonniers Förlag, 2021-04-13

Foto: Pierre Björkman

Jonas Hassen Khemiri prisas av New York Public Library

Varje år delar ansedda The Cullman Center vid New York Public Library ut forskarstipendium för 15 internationella författare och forskare, som bjuds in till att arbeta med ett specifikt projekt under nio månader med biblioteket som bas.

Bland de författare som tidigare fått utmärkelsen märks Jennifer Egan, Ian Buruma, Colson Whitehead och Sally Rooney. Förutom Khemiri är bland andra Bookernominerade Madeleine Thien och Maaza Mengiste med på listan med årets stipendiater. Läs mer här.

Presskontakt:

Anna-Karin Korpi • anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se • 070-798 85 39

Om Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, har skrivit romanerna Ett öga rött, Montecore, Jag ringer mina bröder och Allt jag inte minns, samt samlingsboken Invasion! Pjäser, noveller, texter Khemiri är översatt till fler än tjugofem språk och har bland annat tilldelats Borås Tidnings debutantpris, Sveriges Radios romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris och en Village Voice Obie Award. Allt jag inte minns tilldelades Augustpriset som årets skönlitterära bok 2015. Hans femte roman, Pappaklausulen (2018)nominerades till National Book Awards i USA i kategorin översatt skönlitteratur.

Som dramatiker har Khemiri skrivit pjäser för bland annat Stockholms stadsteater, Dramaten, Göteborgs stadsteater och Malmö stadsteater.

Om senaste boken Pappaklausulen

Och jag antar att pappa inte kan bo hos dig? säger sonen. Mamman svarar honom med en blick. Jag har hjälpt honom tillräckligt, säger hon. Jag med, säger sonen. Men jag valde inte honom. Det gjorde du. Han valde inte dig heller, säger hon. 

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. 

Jonas Hassen Khemiris roman handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.