Albert Bonniers Förlag, 2024-01-10

Foto: Max Burkhalter

Jonas Hassen Khemiri nomineras till Sveriges Radios Romanpris 2024

Jonas Hassen Khemiri finns bland de författare som kan få Sveriges Radios Romanpris 2024. Han nomineras för romanen Systrarna. Priset delas ut under Litteraturveckan i P1 i april.

Lyssna på inslaget

Om boken

Allt förändras när Ina, Evelyn och Anastasia flyttar till Jonas kvarter. De mytomspunna systrarna pratar engelska med varandra, fast de är födda i Sverige. Ina är grym på basket, Evelyn kan berätta fängslande historier och Anastasia är bra på att sticka hål i irriterande mäns pikétröjor med sin butterflykniv. Gradvis förstår Jonas att de tre systrarna är kopplade till hans familj, särskilt till hans pappas förflutna.

Under de kommande trettio åren flätas Jonas och systrarnas liv samman, via nyårsfester och Jaskrascher, språkkurser och livskriser, kärlekshistorier och vänförluster. Men mest av allt: via den märkliga känslan av att deras liv styrs av en förbannelse – att allt som du älskar ska du förlora – vars ursprung sägs gå tillbaka till ett annat land, till en annan tid.

Systrarna är en episk familjeberättelse som spänner över flera kontinenter. Det är en oemotståndlig roman om främlingskap och flykt, om tidens gång, men framför allt om våra drömmar och deras ofrånkomliga krock med verkligheten.

Systrarna nominerades till Augustpriset 2023, i den skönlitterära klassen.

Sagt om boken

”Det finns en särskild magi i Jonas Hassen Khemiris sätt att berätta en historia, språkligt skenbart avspänd och tillbakalutad.” SvD

”En sann språklig fröjd att läsa – det är skarpt, sorgligt och väldigt underhållande.” – SR Kulturnytt

Om författaren

Jonas Hassen Khemiri bor sedan 2021 i New York, där han undervisar i kreativt skrivande på NYU. Han har skrivit sex romaner, sju pjäser och en samlingsbok med noveller. Hans texter har översatts till mer än trettiofem språk och hans pjäser spelas världen över. Allt jag inte minns fick Augustpriset för bästa svenska skönlitterära bok. Pappaklausulen var finalist för National Book Award i USA och belönades med Prix Médicis Étranger, Frankrikes mest prestigefyllda pris för översatt litteratur. Montecore fick Tidningen Vi:s litteraturpris, Sveriges Radios romanpris och Per Olov Enquists pris.

Debutromanen Ett öga rött tilldelades Borås Tidnings debutantpris. I samband med 20-årsjubileet av utgivningen utkommer en nyutgåva i storpocket-format med ett nyskrivet ord av författaren.