Albert Bonniers Förlag, 2020-09-17

Foto: Thron Ullberg

Jonas Hassen Khemiri nomineras till National Book Awards

Nu är den så kallade ”long list” till National Book Awards i kategorin översatt litteratur presenterad. Jonas Hassen Khemiri nomineras för sin roman Pappaklausulen – The Family Clause. Ytterligare en svensk författare finns med på listan av tio: Linda Boström Knausgård.

Jonas Hassen Khemiris roman handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.

Debuterade med Ett öga rött

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, har skrivit romanerna Ett öga rött, Montecore, Jag ringer mina bröder och Allt jag inte minns, samt samlingsboken Invasion! Pjäser, noveller, texter. Khemiri är översatt till fler än tjugofem språk och har bland annat tilldelats Borås Tidnings debutantpris, Sveriges Radios romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris, Nöjesguiden Stockholmspris, Signe Ekblad-Eldhs pris och en Village Voice Obie Award. Allt jag inte minns tilldelades Augustpriset som årets skönlitterära bok 2015. Som dramatiker har Khemiri skrivit pjäser för bland annat Stockholms stadsteater, Dramaten, Göteborgs stadsteater och Malmö stadsteater.

Om Pappaklausulen

Och jag antar att pappa inte kan bo hos dig? säger sonen. Mamman svarar honom med en blick. Jag har hjälpt honom tillräckligt, säger hon. Jag med, säger sonen. Men jag valde inte honom. Det gjorde du. Han valde inte dig heller, säger hon. En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig.

Sagt om boken

"Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är 'Pappaklausulen' Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter." Victor Malm, Expressen

"Det är en rik berättelse, präglad av starka smärtpunkter och ett flödande vackert språk. Jonas Hassen Khemiri fortsätter att vara en författare man inte bör missa ett ord av." Stefan Eklund, Borås Tidning