Albert Bonniers Förlag, 2020-01-10

Foto: Harry Borden

Olof Palmepriset till John le Carré

David Cornwell, även känd som författaren John Le Carré, tilldelas 2019 års Olof Palmepris. Han kommer att ta emot priset den 30 januari vid en ceremoni i Grünewaldsalen i Konserthuset i Stockholm och får förutom ett diplom en prissumma på 100 000 dollar. Ceremonin äger rum klockan 16:00.

Motiveringen lyder

”2019 års Olof Palmepris tilldelas David Cornwell, också känd som författaren John Le Carré, för sin engagerande och humanistiska opinionsbildning i litterär form kring frågor rörande individens frihet och mänsklighetens ödesfrågor. Som författare väcker han återkommande världsvid uppmärksamhet och manar oss till diskussion kring stormakternas cyniska maktspel, de globala storföretagens rofferi, korrupta politikers lek med människors hälsa och välfärd, den internationella brottslighetens växande omfattning, spänningen i Mellanöstern samt fascismens och främlingsfientlighetens framväxt i Europa och USA. I Olof Palmes anda ger David Cornwell därmed ett enastående bidrag till den nödvändiga kampen för frihet, demokrati och rättvisa”.

Om John Le Carré

Engelsmannen John le Carré (egentligen David Cornwell) föddes 1931. Han studerade vid Oxford och arbetade sedan som lärare vid Eton och som diplomat i Bonn 1960-64. Han blev ett världsnamn när han 1963 gav ut Spionen som kom in från kylan – den mest berömda av alla agentskildringar. Den har följts av en lång rad förstklassiga romaner där han skildrat spioneriets och förräderiets drivkrafter och hans böcker har översatts till trettiosex språk. Hans senaste bok En fri agent utkom 2019.

En fri agent

Nat, en veteran inom den brittiska underrättelsetjänsten, anar att hans tid som agent närmar sig sitt slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer. Samtidigt blir Nat badmintonpartner med den unge Ed som vädrar sitt missnöje med att leva i en värld som befinner sig i skuggan av Trump och Brexit. Snart öppnas en dörr mot oväntade samarbeten och Nat tvingas ut på fältet igen – med både Ed och Florence – och spåren leder österut.

Om Olof Palmepriset

Styrelsen för Olof Palmes Minnesfond beslutade den 6 februari 1987 att inrätta ett Olof Palmepris. Priset delas ut årligen för särskilt betydande insatser i Olof Palmes anda. Pristagaren får förutom ett diplom en prissumma om 100 000 dollar.