Albert Bonniers Förlag, 2020-02-14

Foto: Privat, Sofia Runarsdotter

Johan Jönson och Pia Mariana Raattamaa Visén nomineras till Norrlands litteraturpris

Johan Jönson och Pia Marianna Raattamaa Visén är två av de nominerade författarna till Norrlands litteraturpris 2020. Prissumman är på 10 000 kronor och delas ut vid litteratursällskapets årliga sommarmöte.

Om Johan Jönson

Johan Jönson slog igenom stort med den omfångsrika poesiboken Efter arbetsschema år 2008, vilken gav honom både Aftonbladets litteraturpris och en nominering till Nordiska rådets litterära pris. Hans senaste verk Marginalia/Xterminalia utkom 2019.

Om Pia Mariana Raattamaa Visén

Pia Mariana Raattamaa Visén är lärare och disputerade 2015 på en avhandling i språkdidaktik. Där rinner en älv genom Saivomuotka by är hennes debut.

Om priset

Norrlands litteraturpris instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling.

– Tillsammans med tidskriften Provins är Norrlands litteraturpris föreningens ansikte utåt, ett ansikte som är viktigt, både för att hålla liv i föreningen och för att kontinuerligt uppmärksamma litteratur med tydlig norrländsk koppling, David Väyrynen, ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr.

Om Xterminalia/ Marginalia

Två enskilda böcker publicerade tillsammans, symbiotiskt åtskilda. "Marginalia" en serie avgrunder, slukhål där repetitiva jag- och viutsagor om pengar internaliserar en grundläggande kapitalistisk lönearbetslogik. "Xterminalia" ett montagearbete som bearbetar en utplåningens, våldets, negativitetens konstituerande ofrånkomlighet. Det som faktiskt håller all existens vid flämtande och zoembient liv.

Om Där rinner en älv genom Saivomuotka by

En släktkrönika om en familj, men också om betydelsen av en plats och om ett Sverige i förändring. Från att det 1895 föds en lill-unge till att klara och älska, Maija, och att Israel Raattamaa får ta över ett pörte vid Muonioälven, fram till 2010-talet när släkten är utspridd. Genom berättelsen flyter älven, konstant och rörlig på samma gång, precis som de generationer av människor som lever utmed vattnet eller flyttar och kommer tillbaka.