Albert Bonniers Förlag, 2023-10-31

Foto: Magnus Fröderberg, norden.org

Joanna Rubin Dranger tilldelas Nordiska rådets litteraturpris 2023

Författaren och serietecknaren Joanna Rubin Dranger tilldelas Nordiska rådets litteraturpris 2023 för sin bok Ihågkom oss till liv. Priset delades ut under tisdagkvällen på operan i Oslo. Prissumman är 300 000 danska kronor.

Om priset

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som uppfyller höga litterära och konstnärliga krav. Verket ska vara skrivet på något av de nordiska språken.  I fjol fick priset till danska Solvej Balle för romanen Om uträkning av omfång I, II och III.

Foto: Magnus Fröderberg, norden.org

Ur motiveringen:

"Ihågkom oss till liv är en intelligent kombination av text och bild som låter de båda förstärka varandra. Effekten blir närmast överväldigande. Fotografier och andra dokument blandas med Drangers egna effektiva teckningar, i en berättelse som har ett helt eget uttryck. Så blir boken till den dokumentärroman som den kallas för på omslaget, men också till så mycket mer: en grafisk roman, en historisk berättelse, ett slags skrivardagbok och en självbiografi. Både för henne och för läsaren blir den också en prövning. Det som hänt kommer så nära att man inte kommer undan."

Om Joanna Rubin Dranger

Joanna Rubin Dranger är serietecknare, författare och affilierad professor i illustration. Hon är också en ofta anlitad föreläsare i ämnen om bilders makt. Hennes tecknade romaner Fröken Livrädd & Kärleken och Fröken Märkvärdig & Karriären har älskats av en stor publik för sina underfundiga och galghumoristiska skildringar av våra livsvillkor. Med sin senaste bok, den tecknade dokumentärroman Ihågkom oss till liv, fördjupar och vidgar Joanna Rubin Dranger sin författargärning.

Läs en intervju med Joanna.

En dokumentärroman

Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som ”försvann” under andra världskriget förflyttar berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tiden. Medan de mördade träder fram i ljuset, i all sin modernitet och självklara livsvilja, hotar mörkret att sluka den som kliver in i det.

Ihågkom oss till liv är en dokumentärroman om smärtan över att bli främmandegjord och avskuren från sin historia.