Albert Bonniers Förlag, 2022-09-26

Foto: Anna Widoff

Joanna Rubin Dranger prisas av Svenska serieakademin

Joanna Rubin Dranger tilldelas Svenska serieakademins pris Adamsonstatyetten. Priset är Sveriges äldsta seriepris och delas ut till svenska och internationella serieskapare. Prisutdelningen skedde på Bokmässan i Göteborg.

Motiveringen:

”För ett mångsidigt och mångårigt konstnärskap som tar avstamp i det humoristiska och det allvarstyngda. Med seriekonst i fysiskt små och stora format får vi ta del av finurliga berättelser som vrider och vänder på vår verklighet, och skildringar av verklighetens smärtpunkter. Personligt, ärligt och drabbande!”

Tidigare pristagare

Svenska: Joakim Pirinen och Liv Strömqvist

Internationella: Art Spiegelman, Claire Bretechér och Marjane Satrapi

Foto: Anna Widoff

Underfundig galghumor

Joanna Rubin Dranger är serietecknare, författare och affilierad professor i illustration. Hon är också en ofta anlitad föreläsare i ämnen om bilders makt. Hennes tecknade romaner Fröken Livrädd & Kärleken och Fröken Märkvärdig & Karriären har älskats av en stor publik för sina underfundiga och galghumoristiska skildringar av våra livsvillkor. Med sin senaste bok, den tecknade dokumentärroman Ihågkom oss till liv, fördjupar och vidgar Joanna Rubin Dranger sin författargärning.

En dokumentärroman

Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som ”försvann” under andra världskriget förflyttar berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tiden. Medan de mördade träder fram i ljuset, i all sin modernitet och självklara livsvilja, hotar mörkret att sluka den som kliver in i det.

Ihågkom oss till liv är en dokumentärroman om smärtan över att bli främmandegjord och avskuren från sin historia.

Sagt om boken

"Oroväckande dagsaktuell. "Ihågkom oss till liv" är en bok som tar struptag på läsaren." Dagbladet

"Ihågkom oss till liv" är den vackraste och mest tilltalande bok om alla fasansfulla saker som hänt under 1900-talet i Europa. Läs den! Prata om den! Låna ut den!" Skånska Dagbladet

""Ihågkom oss till liv" är en djupt drabbande bok och en blivande klassiker" Göteborgs-Posten

"Ihågkom oss till liv är ett mästerverk – på flera plan." Dala-Demokraten

Lyssna på Joanna i podden Samtal om böcker

Joanna Rubin Dranger: ”Bilderna väcker de försvunna till liv”