Albert Bonniers Förlag, 2023-04-27

Foto: Anna Widoff

Joanna Rubin Dranger får utmärkelsen Prisa! 2023

Joanna Rubin Dranger tilldelas Svenska Tecknares stipendium Prisa! 2023. Det delas ut till ”en utövare som är över 40 år och som främjat Svenska Tecknares yrkesområden under en längre tid”.

Läs mer en intervju

Stipendiejuryns motivering

”I sitt arbete för att medvetandegöra kring bilders makt har årets stipendiemottagare under sin karriär skapat verktyg för och spridit visuell läskunnighet, utbildning och inspiration. Hon är en mycket skicklig tecknare, verksam i mer än 30 år, med ett uttryck av imponerande bredd och en utgivning som omfattar såväl bilderböcker, serier, bokomslag som satirteckning. Hon besitter ett beundransvärt mod att tackla svåra ämnen och i sina serieromaner sårbart blotta sidor som vi alla bär på men inte alltid vågar visa. Genom sitt praktverk Ihågkom oss till liv stärker hon den tecknade dokumentärromanens etablering i Sverige, och tänjer gränserna för vad en illustrerad bok kan vara. Vi är mycket stolta att få tilldela årets Prisa! till Joanna Rubin Dranger, en aktivist, pionjär och ledare inom sitt område som banat väg för andra att följa i hennes spår”.

Joanna Rubin Dranger:

– Tack! Jag blev väldigt glad och faktiskt rörd till tårar över priset och den fina motiveringen.

Underfundig galghumor

Joanna Rubin Dranger är serietecknare, författare och affilierad professor i illustration. Hon är också en ofta anlitad föreläsare i ämnen om bilders makt. Hennes tecknade romaner Fröken Livrädd & Kärleken och Fröken Märkvärdig & Karriären har älskats av en stor publik för sina underfundiga och galghumoristiska skildringar av våra livsvillkor. Med sin senaste bok, den tecknade dokumentärroman Ihågkom oss till liv, fördjupar och vidgar Joanna Rubin Dranger sin författargärning.

En dokumentärroman

Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som ”försvann” under andra världskriget förflyttar berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tiden. Medan de mördade träder fram i ljuset, i all sin modernitet och självklara livsvilja, hotar mörkret att sluka den som kliver in i det.

Ihågkom oss till liv är en dokumentärroman om smärtan över att bli främmandegjord och avskuren från sin historia.