Albert Bonniers Förlag, 2024-02-26

Foto: Rickard L. Eriksson

Jesper Huor och Anders Rydell nomineras till Guldspaden 2023

Jesper Huor och Anders Rydell nomineras till Guldspaden 2023 för boken Förgör de falska gudarna. Prismottagarna presenteras på Grävseminariet i Gävle den 22–23 mars.

Om boken

2015 stormas ökenstaden Palmyra i Syrien av Islamiska staten. Den ökända terrorgruppen skövlar museet, slår sönder statyer och spränger tusenåriga tempel. En handfull museitjänstemän gör allt för att skydda artefakterna – och tvingas betala ett fruktansvärt pris.

Men varför förklarar terroristerna krig mot det antika kulturarvet?

Det här är berättelsen om hur lämningarna från mänsklighetens första högkulturer håller på att skingras och utplånas. Via besök i arkiven och resor till dagens krigsdrabbade Palmyra berättar Anders Rydell och Jesper Huor den hemliga historien om kulturarvskriget, om kampen mellan jihadister och arkeologer, om hur blodsantikviteter från dagens konfliktzoner hamnar hos världens främsta museer.

Sagt om boken

"… en av årtiondets viktigaste böcker." Jesper Strömbäck Eklund, Expressen

"Mitt råd: sätt 'Förgör de falska gudarna' i händerna på svenska kulturpolitiker, både till höger och vänster." Birgitta Rubin, SvD

Foto: Rickard L. Eriksson

"… en faktabok som på ett för Sverige ovanligt sätt lyckas förena rykande journalistisk aktualitet med essäistisk tyngd och bredd. /…/ Det är en imponerande rik och levande bok /…/ En bra bok landar ofta rätt i sin tid." Lars Linder, DN

"Huor och Rydell bygger skickligt upp en omskakande resa i tid och rum. /…/ det här är helt enkelt en exemplariskt utförd fackbok." Anna Blennow, Sydsvenskan

Om författarna

Jesper Huor, född 1975, är reporter och producent av dokumentärer för radio och tv. Han har tidigare skrivit böckerna Sista resan till Phnom Penh (2006) och Älskade terrorist (2016).

Anders Rydell, född 1982, är journalist och författare som tidigare utkommit med bland andra böckerna Plundrarna (2013) och Boktjuvarna (2015), som översatts till över 20 språk.