Albert Bonniers Förlag, 2022-12-19

Goodreads listar årets bästa böcker 2022

Året närmar sig sitt slut och många listar årets böcker och författare. Läsarna på Goodreads har röstat fram sina favoriter under 2022. Städerskan av Nita Prose fick flest röster i kategorin Årets bästa spänningsroman & thriller. Årets bästa roman blev Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin som utkommer på svenska i augusti 2023.

Till Goodreads

Städerskan av Nita Prose

Städerskan är kanadensiskan Nita Proses debutroman. Den har fått stor uppmärksamhet, sålts till 3o länder och toppat bästsäljarlistorna i Kanada, USA och Storbritannien.

Vi möter Molly som är van vid att vara helt osynlig i sitt jobb på det anrika Regency Grand Hotel. Hon är bara en städerska, varför skulle någon lägga märke till henne? Men dagen hon finner den återkommande hotellgästen mr Black död i sin säng vänds allt upp och ner. Molly blir inte bara synlig för alla, hon blir dessutom synnerligen granskad och ifrågasatt. För att rentvå sitt rykte och kunna återgå till sitt stillsamma liv måste Molly ta reda på vad som egentligen hände mr Black och vad som händer i rummen på Regency Grand Hotel.

Städerskan är en varm, underfundig spänningsroman och Molly är en udda hjältinna man lätt tar till sitt hjärta. Städerskan har också utsetts till en av årets trettio bästa deckare enligt Dagens nyheter.

Översättare: Manne Svensson

  • Goodreads – årets bästa spänningsroman & thriller 2022
  • Dagens Nyheter – en av årets bästa 30 deckare

Sagt om boken

"Molly Gray är en så charmig huvudkaraktär, det går liksom inte att inte tycka om henne." Smålandsposten

"Kanadensiska Rita Prose bygger upp berättelsen så att Molly blir betydligt mer än bara en kantig beskrivning av ett funktionshinder." Dagens Nyheter

"Det är charmigt, finurligt, och en alldeles underbart vacker kärleksförklaring till ett yrke som alltför sällan hyllas – hotellstäderskans!" Femina

"Det här är en alldeles ljuvlig pusseldeckare som rymmer spänning, humor, kärlek och inte minst revanschlusta." Göteborgs-Posten

Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin

Sam och Sadie träffas på ett sjukhus 1987. Sadie besöker sin cancersjuka syster och Sam återhämtar sig från en bilolycka. De två ensamma själarna förenas i den gemensamma kärleken till dataspel, och när de av en slump möts igen åtta år senare inleder de ett samarbete som för dem till oanade höjder: de blir superstjärnor i spelvärlden. Men i verkligheten är saker och ting inte lika fulländade som i spelens virtuella värld. Imorgon och imorgon och imorgon följer Sam och Sadie genom åren av professionell framgång och personliga motgångar, samtidigt som samhället och deras relation förändras.

Gabrielle Zevin har skrivit en förtrollande roman om kärlek, men inte en kärleksroman. Den har tagit världen med storm.

Översättning Niclas Nilsson

  • Amazon – årets bästa bok 2022
  • Goodreads bästa roman 2022
  • Time Magazine – årets bästa roman 2022