Albert Bonniers Förlag, 2023-12-18

Goodreads Choice Award 2023: årets bästa böcker

Nu har läsarna på goodreads.com röstat fram sina favoriter 2023. Vinnarna röstas fram i fjorton olika kategorier. Tre av årets bästa böcker är Yellowface, Holly och Fourth Wing.

Best fiction

Yellowface av R. F. Kuang

Yellowface är en sensationell och avslöjande litterär thriller om identitetsstöld, kulturell appropriering, sociala medier och cancelkultur som särskilt riktar strålkastaren mot bokbranschen. Av författaren till Babel som tilldelats British Book Award för Årets roman, Nebulapriset för Bästa roman och Alex Award av American Library Association. Båda böckerna har blivit fenomentitlar som dominerat den anglosaxiska litteraturvärldens topplistor.

I boken möter vi succéförfattaren Juniper Song. Hon är inte den hon säger sig vara och har inte skrivit romanen hon påstår sig ha skrivit. Och hon har verkligen inte asiatisk bakgrund.

Athena Liu är en litterär stjärna. June Hayward är motsatsen. När Athena oväntat dör lägger June beslag på kollegans nyss färdigställda manus, en roman om kinesiska arbetare på västfronten. När misstankar riktas mot de stulna framgångarna inser June hur långt hon är beredd att gå för att behålla det hon anser sig ha förtjänat.

Utkommer på svenska i juni 2024. Översättning av Julia Gillberg.

Best horror

Holly av Stephen King

I Holly återkommer privatdetektiven Holly Gibney som tidigare figurerat i såväl Outsidern och Blod säljer, som i Mr Mercedes-trilogin.

En tidigkväll faller faller duggregnet när Jorge Castro joggar upp och ner för kullarna i Sugar Heights, den välbärgade stadsdelen alldeles intill stadens college. Jorge är författare och undervisar i litteratur vid colleget. Han är fyrtio och springturerna är hans sätt att kämpa mot det oundvikliga åldrandet. Hans mål är att känna sig som fyrtio ända till femtioårsdagen, men ödet vill annorlunda.

När Jorge stannar till för att hjälpa ett äldre par i nöd, blir han överraskad av ett plötsligt nålstick i nacken. Han kommer aldrig att fylla fyrtioett. Jorge Castro är bara ett i en rad av offer vars liv fått samma mardrömslika slut. Privatdetektiven Holly Gibney kontaktas av mamman till en ung kvinna som försvunnit i samma kvarter som Jorge. Holly kommer två människor på spåren, vars gärningar inte kan beskrivas som annat än monstruösa.

Svensk översättning av John-Henri Holmberg.

Best romantasy

Fourth Wing av Rebecca Yarros

Tjugoåriga Violet Sorrengail trodde hon hade framtiden utstakad. Hon skulle tillbringa sina sista studieår i lugn och ro, bland böcker och gamla skrifter. Violets mycket stränga mamma, tillika rektor på elitskolan Basgiath, har andra planer och beordrar henne att bli drakryttare i stället – den tuffaste utbildningen på skolan.

Plötsligt befifinner sig Violet i en våldsam värld där döden är ett felsteg bort. Dessutom skaffar hon sig hämndlystna fifiender som kliver över lik – bokstavligt talat – för att klättra i hierarkin. Den värsta av dem alla är Xaden Riorson, den mest skoningslösa eleven på hela skolan.

Svensk översättning av Åsa Kempe