Albert Bonniers Förlag, 2021-10-26

Foto: Pierre Björk

Franskt litteraturpris till Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri belönas med det franska litteraturpriset Prix Médicis Étranger 2021 för sin roman Pappaklausulen – La Clause Paternelle).

Jonas Hassen Khemiri:

– Jag är så fantastiskt glad och stolt över detta pris. Dels för att boken får en ny chans att hitta läsare i Frankrike och dels för att listan över tidigare vinnare innehåller så många författare som jag har läst och älskat. Detta är en också något av en slitseger för det franska förlaget Actes Sud och min översättare Marianne Segol-Samoy, som tålmodigt och målmedvetet har publicerat mina tre senaste böcker på franska.

Om Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, har skrivit romanerna Ett öga röttMontecoreJag ringer mina bröder och Allt jag inte minns, samt samlingsboken Invasion! Pjäser, noveller, texter Khemiri är översatt till fler än tjugofem språk och har bland annat tilldelats Borås Tidnings debutantpris, Sveriges Radios romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris och en Village Voice Obie Award. Allt jag inte minns tilldelades Augustpriset som årets skönlitterära bok 2015. Hans femte roman, Pappaklausulen (2018)nominerades till National Book Awards i USA i kategorin översatt skönlitteratur.

 

Som dramatiker har Khemiri skrivit pjäser för bland annat Stockholms stadsteater, Dramaten, Göteborgs stadsteater och Malmö stadsteater.

Om Pappaklausulen

Och jag antar att pappa inte kan bo hos dig? säger sonen. Mamman svarar honom med en blick. Jag har hjälpt honom tillräckligt, säger hon. Jag med, säger sonen. Men jag valde inte honom. Det gjorde du. Han valde inte dig heller, säger hon. 

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. 

Jonas Hassen Khemiris roman handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.