Albert Bonniers Förlag, 2020-06-15

Foto: Sarah Saverstam

Första delen i Mari Jungstedts nya deckarserie: Innan molnen kommer

Sedan debuten 2003 med Den du inte ser har Mari Jungstedt etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare. Hennes böcker har sålt i närmare 6 miljoner exemplar bara i Sverige och har översatts till ett tjugotal språk.

Det börjar med en flamencokurs och slutar i en mordutredning

Efter 15 böcker i den populära Gotlandsserien byter Mari Jungstedt brottsplats efter 15 böcker i den populära Gotlandsserien. Innan molnen kommer är första delen i en kriminalserie som utspelar sig på Spaniens solkust med de andalusiska bergen och Málagas storstadspuls som fond. Lärarinnan Lisa Hagel löser mordgåtor tillsammans med polisen och änkemannen Hector Correa.

Arbetat som guide

Mari är välbekant med landet och talar spanska. 16 år gammal gjorde hon sin första utlandsresa till Ibiza. Därefter läste Mari spanska på gymnasiet, jobbade som guide på en resebyrå och reste runt i Skandinavien med sydamerikanska medelålders turister.

Jag känner mig som en spanjorska i en svenskas kropp, får alltid höra att jag gestikulerar så mycket och skrattar så högt.

Idén till intrigen

Foto: Sarah Saverstam

Upptakten till den nya romanen fick Mari när bekanta bekantas berättade om en obehaglig upplevelse under Francotiden. Svenskarna har inte så stor kännedom om Spaniens blodiga historia. Så här i efterhand kan det kännas märkligt att charterturister på 1970-talet flög till Spanien, drack sangria, solade och sjöng Y viva España samtidigt som folk sköts ihjäl.

Mari har en bakgrund som journalist och lägger mycket tid på research, det ska kännas trovärdigt:

– Jag är alltid väldigt noga, kanske på gränsen till löjligt. Varenda sten, grind och hus i mina böcker finns i verkligheten.

Mari läser mycket litteratur och har blivit god vän med en mordutredare i Malága. En annan person som haft stor betydelse i skrivandet är rättsläkare Martin Csatlos på Rättsmedicinalverket. – Man kan ringa och fråga hur en människa ser ut som fallit 120 meter, berättar Mari i en intervju.

Handlingen:

Finns även som ljudbok

En kontroversiell spansk åklagare, gift med en svenska, hittas död i en ravin i bergsbyn Ronda på den spanska solkusten. Snart kan polisen konstatera att det rör sig om mord.

Läraren Lisa Hagel, som blivit brutalt dumpad av sin man sedan trettio år, flyttar till Spanien från Sverige för att försöka börja om. Hon har köpt ett renoveringsobjekt i en liten sömnig by.

På en flamencokurs träffar hon mordutredaren och änkemannen Hector Correa som även han har ett sårigt förflutet, och plötsligt finner sig Lisa indragen i det mystiska mordet på åklagaren.

Så inträffar ännu ett mord, och spåren leder ända tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.