Albert Bonniers Förlag, 2023-03-28

Foto: Caroline Andersson Renaud

Författaren Margareta Strömstedt har avlidit

Margareta Strömstedt har gått ur tiden – 91 år gammal. Hon var verksam som lärare, journalist, TV-producent, författare och översättare.

Margareta Strömstedt, född 1931 i Småland, debuterade som författare 1961 med Fjärilar i klassen och andra sagor om mina vänner bland tomtarna. I hennes utgivning finns bland annat en biografi över Astrid Lindgren, böckerna om Majken Julstädningen och döden, Natten innan de hängde Ruth Ellis och andra berättelser ur mitt liv samt Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte.

Margareta Strömstedt var gift med Expressens tidigare chefredaktör Bo Strömstedt från 1953 fram till hans död 2016.

Om Jag skulle gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte

Människan formas genom sina möten med andra. Margareta Strömstedt har i sitt långa liv haft fler sådana spännande sammanträffanden än de flesta. Hon berättar om Astrid Lindgren, Aksel Sandemose och Tove Jansson, men ännu starkare blir skildringarna av dem som stod henne närmast: den idealiserade pappan, den älskade lillebrodern. Barn och deras villkor är en hjärtefråga för Margareta, och det är inte för inte som hennes bana som skribent började med att hon stegade upp till Olof Lagercrantz och påpekade att DN:s barnboksbevakning var undermålig. Hennes uppdrag som barnboksrecensent ledde vidare till bland annat egna barnböcker, dokumentärer och biografier.

Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte är ett möte med Margareta Strömstedt, fascinerande läsning både för dem som redan är bekanta med henne och för dem som aldrig träffat henne förut.