Albert Bonniers Förlag, 2023-12-07

Foto: Daniel Wester

Författaren Erik Hågård är död

Erik Hågård debuterade 2020 med romanen Lilo som handlar om Loé och Gawar som försöker ta sig till tempelstaden Port Ondeo. Expressens kritiker sammanfattade sin recension med meningarna: "Så händer det till slut: En svensk författare, dessutom debutant, sopar banan med sin gestaltningsförmåga och kläcker fram den stora postapokalyptiska roman som vi saknat."

I augusti 2023 utkom Erik Hågårds andra roman Ursinnet där berättarjaget befinner sig i en stad kontrollerad av Firman och där fabrikerna maler på, i evighet. Aftonbladets kritiker skrev: "Till slut ... börjar jag tro att jag läst något av ett mörkt litet mästerverk."

I sina romaner Lilo och Ursinnet utforskar Hågård en framtida värld där mänskligheten tvingats anpassa sig till en hotfull och grym tillvaro, en plats byggd av vägvalen vi gör idag. På en oförsonlig prosa fångar Hågård människans egna tillkortakommanden, men gestaltar också den enorma sorgen över resultatet.

Förläggare Helena Ljungström:

– Erik Hågårds litterära värld berör mig djupt. Hans skoningslösa skildringar av människan kommer jag bära med mig som svarta diamanter, smärtsamt hårda och vassa, samtidigt skimrande och underskönt vackra.

Erik Hågård föddes 1972 och var bosatt i Malmö. Han blev 51 år gammal.