Albert Bonniers Förlag, 2020-03-08

Foto: Moa Linette Lindahl

Feministiskt pris till Matilda Gustavsson

Författaren och DN-journalisten Matilda Gustavsson belönas med ”Årets Selma” Årets Röst för sitt arbete med boken Klubben. Priset delades ut i samband med ett firande av Internationella kvinnodagen och föreställningen Årets Selma 2020 på Göta Lejon i Stockholm.

Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av SelmaStories, som är en del av Bonnierförlagen. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. I år delades hela fyra priser ut; ”Årets Selma”, ”Årets Selma” Junior, ”Årets Selma” Hederspris, samt ”Årets Selma” Årets Röst

Prisutdelare för ”Årets Selma” Årets Röst var artisten Silvana Imam.

Läs mer om ”Årets Selma 2020” här!

Motivering ”Årets Selma” Årets Röst

Hennes berättelse skär närmast kirurgiskt över sidorna. Med aktningsvärd precision och lätt hand går hon såväl bråddjupt som brett i sin redogörelse över makt och maktmissbruk i svenskt kulturliv. Med sin bok har hon en gång för alla visat att pennan är mäktigare än svärdet. Årets Selma Årets Röst tilldelas Matilda Gustavsson för Klubben.

– Klubben är ett körverk och därför tillhör den här fantastiska utmärkelsen alla de röster som bröt tystnaden - och som för alltid förändrade kulturvärlden, säger Matilda Gustavsson, vinnare av ”Årets Selma” Årets Röst.

Om Klubben

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå. I Klubben fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

Om Matilda Gustavsson

Matilda Gustavsson (f. 1987) är kulturjournalist. Hennes texter har publicerats i flera olika magasin och dagstidningar. Hon skriver återkommande för Dagens Nyheters kultursidor.

För ytterligare information kontakta:

Emelie Forsdahl, mediakontakt Bonnierförlagen, emelie.forsdahl@bonnierforlagen.se, 076 526 41 32