Albert Bonniers Förlag, 2022-01-12

Dubbelpremiär på Göteborgs filmfestival

Romanen Svart krabba och Kärret – en av novellerna i Skyddsrummet Luxgatan av Jerker Virdborg har filmatiserats och premiären går av stapeln på Göteborg filmfestival.

Om filmen Svart krabba

Filmen Svart krabba är baserad på Jerker Virdborgs hyllade roman, och med storslaget bildspråk och hög dramatisk intensitet skapar Adam Berg en thriller som blir mer isande för varje skär. I en rollista full av nordiska stjärnskådespelare syns bland andra Ardalan Esmaili, Aliette Opheim, Erik Enge, David Dencik, Jakob Oftebro och Dar Salim.

Om boken Svart krabba

Vi befinner oss i ett nordligt land, som påminner om Sverige, i en tid som kan vara vår. Det är krig. Fyra män får ett uppdrag som för dem ut på havsisarna. De känner inte varandra, och i packningen har de varsin kapsel med okänt innehåll som ska lämnas vid en sambandscentral längre söderut. Uppdraget är mycket farligt, och männen är utsatta för en press som de har svårt att handskas med. Frågan är om de alls kan lita på varandra. Svart krabba är en berättelse om utsatthet, om tillit, mod och misstro, om att förmå vara mänsklig när den yttre och inre spänningen är nästan omänsklig. Svart krabba belönades med tidningen VI:s litteraturpris 2002 och nominerades till Sveriges Radios romanpris.

 

Om Kärret

Krigstillstånd råder i Sverige och två människosmugglare ska lotsa en grupp flyktingar över gränsen, genom kärret. Liv ställs mot liv när kniven är mot strupen och desperationen stiger i denna vackert fotade spänningsthriller. Kärret är regisserad av Marcus Söderlund.

Om boken Skyddsrummet Luxgatan

En samling berättelser om ett land invaderat av terror och krig. Aktuellt och skrämmande om ett igenkännbart land där allting ändå är främmande. Det välbekanta har invaderats, en världsbild har gått itu och tryggheten blivit en lyx. I ett Småland härjat av inbördeskrig forcerar en man milisens vägspärrar i sökandet efter sin familj. I ett ockuperat Stockholm säljer en pojke mammans narkotiska tabletter medan brutala ordningsvakter patrullerar tunnelbanan. Och i en annan stad samlas tusentals människor i ett klaustrofobiskt skyddsrum på flykt undan ett flyganfall.
Är detta verkligen Sverige?