Albert Bonniers Förlag, 2020-02-25

Amanda Åkerman Foto: Amanda Åkerman

Domen mot Gui Minhai

I morse kom nyheten att Kina dömer den svenske bokförläggaren Gui Minhai till 10 års fängelse efter att ha befunnits skyldig till att ha fört ut statshemligheter ur landet. Domen ska ha kommit igår måndag och följt på en häktning som varat i drygt fyra år. Häktningen har skett på oklara grunder och vad han har stått åtalad för har inte framgått. Han har heller inte haft tillgång till advokat eller konsulär hjälp från svenska UD, trots sitt svenska medborgarskap. När domen nu kommer kritiseras den hårt av bland annat Svensks PEN, Amnesty International och Reportrar utan gränser. 

Bonnierförlagen ställer sig mycket kritiska till såväl domen, hela processen som Kinas behandling av vår kollega. Tryck- och yttrandefriheten är en grundläggande rättighet för alla människor och en förutsättning för alla bokförlags existens.

– Gui Minhai har kidnappats och fängslats för sin förlagsverksamhets skull och det är självklart helt oacceptabelt, säger Sara Börsvik, VD för Bonnierförlagen.

Tryck- och yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN är engagerad i Gui Minhais fall och Bonnierförlagen stödjer sedan länge deras arbete.

– Vi uppmanar alla som är engagerade i tryck- och yttrandefrihetsfrågor att protestera mot den här domen om man inte på annat sätt har möjlighet att agera kan man stödja Svenska PEN i arbetet mot den här typen av förtryck.

– Nu är det angeläget att Gui Minhais upprörande öde inte faller i glömska, säger Sara Börsvik, som rekommenderar den som vill engagera sig vidare att bidra till Svenska PEN, som nu också organiserar en namninsamling som verkar för Gui Minhais sak. Läs mer här.

Sara Börsvik, VD Bonnierförlagen

Isa Widerståhl, förlagschef Albert Bonniers Förlag

Anna-Lena Hernvall, förlagschef Bokförlaget Ester Bonnier

Mattias Fyrenius, förlagschef Bonnier Carlsen

Jeppe Wikström, förlagschef Max Ström

Åsa Selling, Romanus & Selling

Den svenske förläggaren Gui Mihai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeay Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med satir om kinesiska politiska ledare. Gui Minhai försvann från semesterbostad i Thailand den 17:e oktober 2015 och sedan dess har han varit häktad i Kina.