Albert Bonniers Förlag, 2020-06-01

Foto: Nils Ramhöj

Doblougska priset 2020 till Lars Andersson

Lars Andersson belönas med Doblougska priset 2020. Priset delas ut av Svenska Akademien med motiveringen: ”för understödjande av svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning”. Prissumman är på 200 000 kronor. Andra pristagare: Peter Handberg. Den norska delen av priset Carl Frode Tiller och Nils Christian Moe-Repstad.

Om Lars Andersson

Lars Andersson är författare, född 1954 och bosatt i Sunne. Han debuterade 1974 med romanen Brandlyra och har sedan dess skrivit ett trettiotal böcker, såväl romaner som essäer och reportage. Andersson har även skrivit kritik i bland annat Dagens Nyheter, Aftonbladet och Expressen samt översatt norsk litteratur till svenska. Med sina senaste romaner, den kriminalistiska De våra (2015), Salome Alexandra om drottningen i Judéen och predikanten Jesus (207) och De Gaulles dotter kommissarie Ringer, visar Lars Andersson sin stora mångsidighet. Hans gestalter är lika levande oavsett i vilket årtusende de rör sig.

Om De Gaulles dotter och kommissarie Ringer

En ung man hittas drunknad i en isvak nedanför Dombron i Fyrisån och omständigheterna är en aning förbryllande. Året är 1964. Kommissarie Leonard Ringer vid Uppsala polisen reser till den dödes familj i Karlskoga, arbetskraftsinvandrare från det sargade Europa. Spår från många håll sneddar in i de svenska rekordåren, fram över småstadens envist kvardröjande snötäcke, alltmedan Leonard med blandade känslor ser sin 50-årsdag närma sig. Tjugo år av folkhemshistoria har gått sedan Leonard Ringer undersökte ett mord i norra Värmland i Lars Anderssons krigstidsroman De våra. En kriminalistisk roman från 2015. När vi nu möter Leonard i De Gaulles dotter och kommissarie Ringer är han i kanske ännu högre grad en människa som tänker, avläser och lyssnar, både inåt och utåt. Men tydligast hörs tystnaden från hans döda syster Dionysia.