Albert Bonniers Förlag, 2023-03-20

Foto: Walter White

Den kroatiska författaren Dubravka Ugresic har avlidit

Författaren Dubravka Ugresic avled den 17 mars i sitt hem i Amsterdam. Hon blev 74 år gammal.

Dubravka Ugresic föddes 1949 i Kroatien men lämnade landet 1993 av politiska skäl.

Dubravka Ugresic publicerade en lång rad romaner, essä- och novellsamlingar och har tilldelats fler internationella priser. Dubravka Ugresic undervisade också på universitet både i USA och i Europa. Hennes författarskap beskrivs som ”ironiskt, provokativt men också fyllt av medkänsla. Dubravka Ugresics sista bok, Räven, utkom 2019 i svensk översättning av Djordje Zarkovic.

Om Räven

Folksagans lömska och listiga räv är det återkommande motivet i romanen. En kroatisk författare lever sedan kriget i exil i Amsterdam. Med varierande framgång och värdighet valsar hon runt inom Europas litterära kretslopp; på bokmässor, skrivarskolor och ambassader, hon förälskar sig i en minröjare på den kroatiska landsbygden och försöker ta hand om sin brorsdotter.

Räven rör sig ledigt mellan fiktion och essä, och konstruerar ettlika fängslande som gäckande prisma av litteraturhistoriska detektivgåtor som alltmer tycks utmana verklighetens ramar. Rävfiguren är inte bara författarens totemdjur, utan representerar också varje överlevare, fotnotsgestalt och gränsvarelse.