Albert Bonniers Förlag, 2024-05-01

Foto: Spencer Ostrander

Den amerikanska författaren Paul Auster är död

Den amerikanska författaren Paul Auster har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 77 år gammal. Paul Auster räknas till en av de främsta författarna i sin generation. Han senaste roman Baumgartner utkom i USA förra året och ges ut på svenska i maj i översättning av Anna-Stina Johnson.

Johanna Haegerström, förläggare:

– Paul Auster kommer för alltid att representera sin generations amerikanska författare. Samtidigt hade han den sortens penna som läsaren ögonblickligen känner igen, med något obestridligt eget i såväl sin ton som sin återkommande motivvärld. Austers intresse för slumpen och livets många möjliga förgreningar märks inte minst i hans senare självbiografiska verk och i den episkt upplagda romanen 4321 med dess omtagningar av ett och samma liv. Hans postmodernistiska noirlabyrinter till romaner, som den mästerliga New York-trilogin, är redan moderna klassiker.

Om Paul Auster

Paul Auster, född 1947 i New Jersey, tog sin examen vid Columbia University i New York 1970. Han fick sitt genombrott med New York-trilogin i slutet av åttiotalet. Sedan dess har han befäst sin plats i den amerikanska litteraturen genom romaner, memoarer, poesi, essäsamlingar och filmmanus. Hans böcker har tilldelats en rad priser och finns översatta till ett trettiotal språk.

Paul Auster var gift sedan 1982 med författaren Siri Hustvedt.