Albert Bonniers Förlag, 2023-06-14

Foto: Beowulf Sheehan

Den amerikanska författaren Cormac McCarthy har avlidit

Den Pulitzerbelönade författaren Cormac McCarthy har gått ur tiden. Han anses som en av Amerikas främsta författare med en rad kända verk bakom sig. Cormac McCarthy blev 89 år.

Cormac McCarthy föddes 1933 och bodde under sin ungdom i Tennessee. Han debuterade 1965 med romanen The Orchard Keeper och har givit ut romaner, dramatik och essäer. Han fick sitt stora publika genombrott tidigt 1990-tal med Gränstrilogin bestående av Dessa vackra hästar, Övergången och Städerna på slätten. Bland hans mest kända verk kan nämnas Blodets meridian, No country for old men och Vägen. Flera av hans böcker har filmatiserats och tidigare i år avslöjades att även Blodets meridian ska bli film.

Cormac McCarthys sista utgivning består av de två böckerna Passageraren och Stella Maris som utkom i januari 2023 i översättning av Niclas Hval.

Om boken

1980. Bobby Western dyker ner i det mörka vattnet, till flygplanet som kraschat utanför Mississippis kust. Det skulle vara tio passagerare ombord men en person saknas. Snart märker Bobby att han förföljs av män i kostym, men också av minnen som vägrar ge honom ro. Minnen av fadern, som byggde en bomb som kom att påverka hela 1900-talets historia, och av den älskade systern, Bobbys tvillingsjäl, hans allt.

1972. Med en plastpåse i handen innehållande fyrtiotusen dollar skriver Alicia Western in sig på den psykiatriska kliniken Stella Maris i Wisconsin. Hon är blott tjugo år gammal men doktorerar redan i matematik. Via samtal med en psykiatriker följer vi Alicias vindlande hallucinatoriska berättelse till barndomens trauman men även frågan om naturens beskaffenhet och den mänskliga själens existens. I den smärtsamma saknaden efter sin bror ifrågasätter hon förutsättningarna för vår tillvaro på jorden.

Med Passageraren och Stella Maris har Cormac McCarthy skrivit två romaner om moral och vetenskap, om sinnessjukdom och den galenskap som är det mänskliga samvetet.

Sagt om boken

"Ja, det är mästerligt. Bara att hoppas att McCarthy som fyller 90 i sommar kan fortsätta att skriva och inte måste avbryta sig för att ta emot Nobelpriset." Sveriges Radios Kulturnytt

"... den unga Alicia [luftar] rent häpnadsväckande tankar kring det djupast mänskliga, utifrån matematiken, fysiken, filosofihistorien och humanvetenskaperna. Det är underbara och gripande passager - några av dem tillhör det vackraste och mest melankoliska jag någonsin läst." Dagens Nyheter

"...det finns överallt enskilda meningar som blänker till likt diamanter i svartsynens kolgruva, mörkt poetiska formuleringar om existensens natur som påminner om dem man möter i Noréns dagböcker." Svenska Dagbladet

Cormac McCarthy 1933—2023