Albert Bonniers Förlag, 2023-12-03

Foto: Thron Ullberg, Fredrik Hjerling

De prisas av Svenska Deckarakademin 2023

Nu har Svenska Deckarakademin utsett 2023 års bästa kriminalromaner. Christoffer Carlsson tilldelas Svenska Deckarakademins pris "Årets bästa svenska kriminalroman" för Levande och döda och Carina Burman "Årets faktabok" för Drottningar och pretendenter.

Årets bästa svenska kriminalroman

Motiveringen lyder:

”Millennieskifte och nutid i en vacker och vemodig berättelse om att bli vuxen.”

Om boken: Vid 1900-talets slut slut hägrar vuxenlivet för en grupp tonårspojkar i den halländska byn Skavböke. Men så inträffar någonting: en av dem bestämmer sig för att ge sig av, en annan hittas ihjälslagen och kort därefter mister ännu en livet. I polisutredningen återkommer ständigt två namn, Sander Eriksson och Killian Persson. En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och det har återigen blivit farligt därute i Skavböke. Levande och döda är en roman om uppbrott, skuld.

Årets fakta

Motiveringen lyder:

”En trivsamt personlig vägvisare till såväl kända som glömda kvinnliga författare från deckarens guldålder”.

Om boken: Deckardrottningar är inget nytt. Den brittiska deckarens guldålder domineras av bland andra Dorothy L. Sayers och Agatha Christie, i Sverige har vi Maria Lang och Kerstin Ekman. Carina Burman berättar personligt, roligt och kunnigt om brittiska och svenska deckarförfattarinnor - de världsberömde, de bortglömda, de älskade och de högst tveksamma.