Albert Bonniers Förlag, 2021-09-09

Foto: Carla Orrego Veliz, Anthony Tian, Stefan Tell, Emil Malmborg

De nomineras till SV:s Författarpris 2021

Fem författare med böcker utgivna på Albert Bonniers Förlag är bland de nominerade till Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris 2021. Pristagaren tillkännages i början av oktober och priset delas ut senare under hösten.

De nominerade är:

Drunkna tyst av Åsa Leijon

En fredagskväll i början av sommarlovet förvinner Jannica. Den enda som vet vad som verkligen hände är Minna, Jannicas lillasyster. Men sanningen är farlig. I byn på den uppländska landsbygden hanterar alla sorgen, saknaden och skulden på sitt eget sätt, och om natten sker skamliga ting. Drunkna tyst är Åsa Leijons debutroman.

Där isarna råmar av Jennie Lundgren och Ulrika Lundgren Lindmark

Snön tinar och djupt inne i de norrbottniska skogarna hittas en cykel, som visar sig tillhöra en pojke vars försvinnande har förbryllat polisen. Irene Thorsdotter har nyligen lämnat Stockholm för jobbet som polis i yttre tjänst, men på stationen i Kalix hamnar hon snart i konflikt med både chefer och fördomsfulla kollegor, polisassistent. Där isarna råmar är författarduon Jennie Lundgren och Ulrika Lundgren Lindmarks debutroman.

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg

I sin rosade skildring målar Patrik Lundberg parallellt med berättelsen om sin mamma upp en bild av det svenska klassamhället – en värld där lågutbildade kvinnor ofta drar nitlotten. Författaren ser både likheter och skillnader mellan hans mammas generation och dagens unga kvinnor.  Fjärilsvägen är Patrik Lundbergs första roman för vuxna.

Var inte rädd för mörkret av Kristina Agnér

Alva lämnar Stockholm med ett krossat hjärta för att röja upp i det gamla båtsmanstorp hon ärvt efter sin mamma. Väl på plats i de småländska skogarna får hon veta att modern inte dött en naturlig död. Hänger det samman med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna? Var inte rädd för mörkret är Kristina Agnérs debutroman.

Om priset:

Studieförbundet Vuxenskolan har sedan 1954 delat ut Författarpriset till en person som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär. En jury utser pristagaren som belönas med 50 000 kronor.

Studieförbundet Vuxenskolans stipendiekommitté består av litterärt kunniga personer som utser pristagaren. Bland tidigare pristagare finns Karin Smirnoff (2020), Linnea Axelsson (2018) och Tomas Bannerhed (2011).