Albert Bonniers Förlag, 2023-01-11

Foto: Elin Berge, Sara Mac Key

De nomineras till Sveriges Radios Romanpris 2023

Mikael Berglund och Sara Gordan finns bland de författare som kan få Sveriges Radios Romanpris 2023. De nomineras för titlarna Ovanjorden respektive Natten. Priset delas ut under Litteraturveckan i P1 i april.

Om Ovanjorden

En av de sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs träffar Oskar renskötaren Eija, storasyster till ett av barnen. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne. Ovanjorden är en suggestiv berättelse om samhörighet och tillit, och om hur marken kan upplevas ge vika då två människor lyckas komma varandra riktigt nära, om så bara ett ögonblick i taget.

Om Mikael Berglund

Mikael Berglund är född 1977 och bosatt i Umeå, debuterade 2015 med den hyllade romanen Ett föremåls berättelse om obesvar, som nominerades till bland annat Katapultpriset. Romanen Smekmånader, som gavs ut 2017, nominerades till bland annat SvD:s litteraturpris.

Om Natten

En mor söker sin försvunna tonårsdotter i natten. Flickan är sjuk och går inte att nå, mamman irrar på gatorna eller sitter hemma och ringer alla hon kan komma på. Är det hennes oro som drivit bort dottern, och är oron befogad? I boken minns modern ett föräldraskap i evig upprepning, från vardag till akuta tillstånd. Natten är en sorglig och berörande roman om svårigheten i att vara mamma till en dotter i tonåren som vill frigöra sig. Men det är också en roman där både ljuset och mörkret kommer igen, just som natten och dagen. En roman om upprepningen i det.

Om Sara Gordan

Sara Gordan, född 1972, är författare och översättare. Hon debuterade 2006 med En barnberättelse. Sara Gordan har översatt verk av bland andra Hélène Cixous, Michel Houellebecq och Laurent Binet. Hon är även verksam som lärare på Biskops-Arnös skrivarskola. Efter en paus på nio år återvänder hon nu med romanen Natten. Sara Gordan belönades nyligen med SvD:s litteraturpris 2022 för romanen Natten.

Läs en intervju med Sara Gordan