Albert Bonniers Förlag, 2023-01-31

Foto: Mattias Johansson, Märta Thisner

De nomineras till Sveriges Radios Lyrikpris 2023

Nu har Sveriges Radio utsett de verk och författare som nomineras till årets lyrikpris. Athena Farrokhzad nomineras för Åsnans år och Lennart Sjögren för Det röda äpplet. Pristagaren presenteras under litteraturveckan i april. Prissumman är 30 000.

Åsnans år

Motiveringen:

I ständigt överraskande språkliga vändningar låter fabeln slå följe med politiken och återupprättar ordstävets bespottade lastdjur. Lika milt som vasst virtuost förenas kärlek och kamp när personliga förluster ställs i relief mot globala strukturer.

Om boken:

Här återvänder Athena Farrokhzad till centrala teman i sitt författarskap, nu genom åsnans gestalt. Denna djurvärldens proletär som dumförklaras för att exploateras, denna migrant som aldrig får lägga ner sin last. Diktsviten rör sig från berättarjagets vardag till vilda fantasier om åsnans olika skepnader och längtansfulla sånger om dess stundande uppror. Arbetskritiken samsas med skildringar av döden i diasporan, och moderskapet framträder i ett nytt sken under stoets antropomorfa natt. Farrokhzad ansluter sig till en litterär tradition från Mulla Nasruddin till Juan Ramón Jiménez, där Ior gått med i RAF och alla år är åsnans.

Det röda äpplet

Motiveringen:

Med kärv värme skildrar tillvarons sista sköra skede, då till och med begären bleknat. I en stramt komponerad kollektivdikt från ålderdomshemmet flimrar skärvor av liv förbi mellan vardagligt småprat och svindlande existentiella insikter. Ögonblick av omsorg och ömhet lyser upp inför den stundande nattens ensamhet.

Om boken:

På ett bord på ålderdomshemmet ligger det röda äpplet som en hägring från förr. Människorna som befolkar hemmet kommer och går. I denna obarmhärtiga men också hemligt trösterika långdikt hör vi dem tala om livet som varit och slutet som väntar – nu är vi här, snart är vi det inte.

Lyssna på en presentation: