Albert Bonniers Förlag, 2023-11-12

Foto: Thron Ullberg, Jo Voets, Stian Broch

De nomineras till Svenska Deckarakademins pris 2023

Nu är Svenska Deckarakademins nomineringar till Årets bästa svenska kriminalroman 2023 presenterade. Albert Bonniers Förlag har tre författare som kan få priset. Tre välkända författare: Christoffer Carlsson, Håkan Nesser och Jo Nesbø. Vilka det blir offentliggörs på Eskilstuna stadsbibliotek söndagen den 3 december.

Årets bästa svenska kriminalroman

Christoffer Carlsson: Levande och döda

Om boken: Vid 1900-talets slut slut hägrar vuxenlivet för en grupp tonårspojkar i den halländska byn Skavböke. Men så inträffar någonting: en av dem bestämmer sig för att ge sig av, en annan hittas ihjälslagen och kort därefter mister ännu en livet. I polisutredningen återkommer ständigt två namn, Sander Eriksson och Killian Persson. En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och det har återigen blivit farligt därute i Skavböke. Levande och döda är en roman om uppbrott, skuld

Håkan Nesser: Det kom ett brev från München

Om boken: Det är jul, pandemiåret 2020, och den kände konstnären Ludvig Rute bjuder – på tvärs mot alla restriktioner – in sina syskon till firande i avlägsna Sillingbo. Han har något han vill säga dem. De har inte setts på många år och stämningen är minst sagt spänd. Det blir inte bättre av att ett mord inträffar under julnatten. Paret Barbarotti – Backman kallas in och påbörjar en utredning som under ett ymnigt snöande och i pandemins slagskugga nästan erinrar om en gammal engelsk deckare. Åtminstone inledningsvis. Frågan är: Finns det en utomstående gärningsman eller är det all in the family – och i det förflutna? Det kom ett brev från München är den åttonde boken i serien om kommissarie Gunnar Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman.

Årets bästa översatta kriminalroman

Jo Nesbø: Blodmåne

Om boken: Efter att hans liv slagits till spillror hemma i Norge, befinner sig Harry Hole i Los Angeles för att dricka sig till döds. Men planen störs när hans vän, en bedagad filmstjärna, börjar jagas av en knarkkartell som hon lånat pengar av. Samtidigt i Oslo står polisen handfallen i sin utredning om två försvunna kvinnor. När en av dem hittas mördad riktas misstankarna mot en känd fastighetskung, som för att bevisa sin oskuld lejer Harry Hole som privatspanare – till polisens förtret. Tiden är knapp. I Mexiko väntar kartellen på sina pengar, och i Oslo förbereder sig en svårfångad hämnare för fler dåd. Ett team av vinddrivna existenser blir Harrys stöd i jakten på sanningen. Blodmåne är den trettonde boken om Harry Hole.

Översättning av Per Olaisen.