Albert Bonniers Förlag, 2023-11-30

De nomineras till Adlibrispriset 2023 – kan bli årets böcker

Här är böckerna från Albert Bonniers Förlag som nomineras till Adlibrispriset 2023 – läsarnas pris. Adlibris jury har fattat beslut och nu kan alla bokälskare i Sverige rösta fram sina favoritböcker.

Priset instiftades 2019 för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori. För att bli nominerad 2023 krävs att boken ska ha givits ut i Sverige under 2023.

Priset delas ut i 9 kategorier: Årets roman, Årets deckare, Årets debut, Årets feelgood, Årets facklitterära bok, Årets ungdomsbok, Årets barnbok 0-6 år, Årets barnbok 6-12 år samt Årets kokbok.

Du kan rösta fram till 14 december.

Årets roman

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Systrarna är en episk familjeberättelse som spänner över flera kontinenter. Det är en oemotståndlig roman om främlingskap och flykt, om tidens gång, men framför allt om våra drömmar och deras ofrånkomliga krock med verkligheten.

Skymning 41 av Kjell Westö

Skymning 41 är en omistlig kärleksroman och samhällsskildring om en tid, inte olik vår, där kriget f ärgar alla relationer: allt är osäkert, allt är skört i skymningsljuset.

Årets deckare

Det slutna rummet av Mari Jungstedt

Det slutna rummet är Mari Jungstedts sjuttonde kriminalroman om Anders Knutas, Karin Jacobsson och deras kollegor vid Visbypolisen.

Årets debut

Mjölkat av Sanna Samuelsson

Mjölkat är en sinnlig, påtagligt kroppslig roman som rör sig mellan ett nu och ett då, om identifikationen med ett förflutet som man samtidigt gjort allt för att lämna bakom sig.

Årets facklitterära bok

I sällskap med döden av Ingvar Carlsson

I sällskap med döden är en personlig berättelse om hur döden ett antal gånger har påverkat honom brutalt, förändrat hans förutsättningar och på sina villkor tvingat honom vidare. Om hur det är att leva med döden vid sin sida men ändå ha ett rikt liv.

Den andre av Prins Harry

Läsare tas tillbaka till en av 1900-talets starkaste bilder, den av två unga pojkar, två prinsar, som går bakom sin mammas kista samtidigt som världen ser på i sorg. Prins Harry berättar i Den andre sårbart och ärligt om hur livet och kärleken alltid övervinner sorgen.