Albert Bonniers Förlag, 2020-03-23

Foto: Bo-Göran Kristoffersson

De Nios Vinterpris till Håkan Anderson

Håkan Anderson tilldelas Samfundet De Nios Vinterpris 2020Samfundet De Nio är en litterär akademi med nio på livstid valda ledamöter. Samfundet instiftades 1913 i Stockholm på grundval av ett testamentariskt förordnande av Lotten von Kræmer.

Håkan Anderson, född 1945, är bosatt i Klintehamn, Gotland. 2004 debuterade han skönlitterärt med Breven. 2007 utkom Om en ensamstående herre, och i september 2009 Den vita väggen, som nominerades till tidningen Vi:s litteraturpris. Den följdes av de kritikerrosade Ansatsernas bok (2011). och Det fanns en pojke (2016). Håkan Anderson har erhållit Signe Ekblad-Eldhs pris av Svenska Akademien, samt Gotlands Tidningars Kulturpris.

Om Det fanns en pojke

I en hamn på Lanzarotes sydspets sitter Jan Eklöv på sin ketch Sjöhäxan och ser tillbaka på de dramatiska händelser som gjort honom till den han är, resan från barndomens kajkande i insjöekan till nomadlivet i en segelbåt på världshaven. I Håkan Andersons första roman Breven försvann Eklöv spårlöst, men man har skymtat honom i Om en ensamstående herre och Den vita väggen. Nu träder han fram i helfigur i denna femte fristående del av författarens romanbygge.