Albert Bonniers Förlag, 2022-12-01

Foto: Elin Berge, Sara Mac Key

De kan få SvD:s litteraturpris 2022

Sara Gordan och Mikael Berglund är två av de författare som nomineras SvD:s litteraturpris 2022. De nomineras för romanerna Natten respektive Ovanjorden. Priset tilldelas en lovande svensk författare som är aktuell med en ny bok och vars författarskap är i stark utveckling. Bland de senaste årens pristagare finns författare som Karin Smirnoff, Tove Folkesson och Ola Nilsson.

Om Natten

En mor söker sin försvunna tonårsdotter i natten. Flickan är sjuk och går inte att nå, mamman irrar på gatorna eller sitter hemma och ringer alla hon kan komma på. Är det hennes oro som drivit bort dottern, och är oron befogad? I boken minns modern ett föräldraskap i evig upprepning, från vardag till akuta tillstånd. Natten är en sorglig och berörande roman om svårigheten i att vara mamma till en dotter i tonåren som vill frigöra sig. Men det är också en roman där både ljuset och mörkret kommer igen, just som natten och dagen. En roman om upprepningen i det.

Om Sara Gordan

Sara Gordan, född 1972, är författare och översättare. Hon debuterade 2006 med En barnberättelse. Sara Gordan har översatt verk av bland andra Hélène Cixous, Michel Houellebecq och Laurent Binet. Hon är även verksam som lärare på Biskops-Arnös skrivarskola. Efter en paus på nio år återvänder hon nu med romanen Natten.

Läs en intervju med Sara Gordan

Om Ovanjorden

En av de sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs träffar Oskar renskötaren Eija, storasyster till ett av barnen. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne. Ovanjorden är en suggestiv berättelse om samhörighet och tillit, och om hur marken kan upplevas ge vika då två människor lyckas komma varandra riktigt nära, om så bara ett ögonblick i taget.

Om Mikael Berglund

Mikael Berglund är född 1977 och bosatt i Umeå, debuterade 2015 med den hyllade romanen Ett föremåls berättelse om obesvar, som nominerades till bland annat Katapultpriset. Romanen Smekmånader, som gavs ut 2017, nominerades till bland annat SvD:s litteraturpris.