Albert Bonniers Förlag, 2022-01-19

Foto: Arvida Byström, Daniel Diaz

De kan få Borås Tidnings Debutantpris 2022

Sofia Dahlén och Ali Derwish nomineras till Borås Tidnings Debutantpris 2022 för sina böcker Patient respektive Saddam Husseins nya roman.

Prisutdelningen äger rum torsdagen 10 mars 2022 under en debutantdag med författarna i centrum. De fem nominerade författarna samtalar med elever på Bäckängsgymnasiet i Borås. Dagen avslutas med en prisceremoni då även novellpriset Lilla Debutantpriset delas ut. Prissumman är 150 000 kronor.

Om Patient

Patient handlar om en byggingenjör vars syster blir tvångsintagen på psyk. Till en början verkar fysikens lagar fortfarande gälla. Men för varje nytt självmordsförsök framstår naturvetenskapen som allt mer ödesmättad. Ja för varje ny erfarenhet framstår hela den grundläggande överenskommelsen allt mer paradoxal. Till slut återstår bara frågan: hur hålla den vid liv, som hela tiden vill dö.

Sofia Dahléns debut är en lyrisk berättelse om anhörigskap, desperation och längtan, som tar sig den form som för stunden verkar rimligast i en orimlig situation.

Sofia Dahlén är född 1987 i Stockholm. Hon har tidigare gått på Biskops-Arnös författarskola.

Om Saddam Husseins nya roman

Poesidebut som blandar dokumentärt material med fiktion. Författaren Ali lever med Saddam Hussein vid sin sida, en diktator som är lika mycket vålnad som faktisk person, lika fruktansvärd som mänsklig. Med absurd, våghalsig humor skrivs Saddam Hussein fram. För att Ali ska stå ut med att möta denne fruktade diktator skapas vännen Samir, i vilken Ali kan lägga allt sitt tvivel. Saddam, som har förstått att han är på väg mot sin egen död, att han redan är död men ändå lever, blir intresserad: "Om jag bara kunde få reda på var din vän Samir befinner sig."

Ali Derwish är född 1983 i Iran. Han kom till Sverige som treåring och växte upp i Malmö. Han är nu verksam i Stockholm. Han har tidigare gått på Biskops-Arnös författarskola.