Albert Bonniers Förlag, 2020-07-02

Foto: Lily Richards

Candice Carty-Williams och Bernardine Evaristo prisas av British Book Awards

De tyngsta priserna som delas ut av British Book Awards "Nibbies" gick för första gången till två svarta författare: Candice Carty-Williams (Queenie) och Bernardine Evaristo (Girl, Woman, Other som utkommer på svenska nästa år). En digital prisutdelning ägde rum under måndagkvällen. Läs mer om alla priser.

Årets bok

Candice Carty-Williams tilldelades utmärkelsen Årets bok (Overall Book of the Year) för sin roman Queenie. Hon är den första svarta författaren som belönats i kategorin. Queenie utsågs också till Årets debut.

– Jag är stolt över mig själv och tacksam för det fantastiska team som hjälpt mig att föra Queenie ut ur mitt huvud till bokhyllorna. Men samtidigt sorgsen och förvirrad över att jag är den första svarta författaren som prisas sedan starten", säger Carty-Williams.

I Guardian tillägger hon: – I det stora hela gör vinsten mig hoppfull, att även om jag är den första svarta författare som får priset, börjar branschen att vakna och inse att jag varken borde vara eller kommer att bli den sista.

Årets författare

Bernardine Evaristo utsågs till Årets författare, även hon den första svarta författaren i kategorin. Utöver prisades hennes bok Girl, Woman, Other i kategorin skönlitteratur (Fiction of the Year). Förra året blev hon den första svarta kvinnliga författare som belönats med Bookerpriset. Girl, Woman, Other utkommer på svenska nästa år.

Om Queenie

Queenie är en vass, ärlig, brutal och komisk roman om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännbar samtid. Queenie Jenkins är tjugofem år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och har just lyckats få sig själv dumpad. Vem hade kunnat ana att Tom skulle svara på hennes hot om en paus med att helt enkelt göra slut? Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Hon går på den ena katastrofala dejten efter den andra och är över huvud taget bra på att lägga krokben för sig själv. Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och allsmäktigt jamaicansk mormor kan man övervinna denna känsla.

Om Girl, Woman, Other

–  i svensk översättning sommaren 2021

Girl, Woman, Other tecknar ett gripande porträtt av en grupp svarta brittiska kvinnor vars livsöden tecknar ett intensivt levande porträtt av både dagens moderna Storbritannien och landets koloniala historia i Afrika och Karibien. Vi möter manusförfattaren Amma vars teaterpjäser utforskar identiteten som lesbisk. Ammas mångåriga vän och läraren Shirley, utsliten av årtionden av hårt arbete i Londons skolor – finansierade och beroende av välgörenhet. Carole, en av Shirleys tidigare studenter, nu med en framgångsrik karriär i bankvärlden och Caroles mamma städerskan Bummi, som oroar sig för dotterns brist på förankring trots tydliga bedrifter. En mästerlig roman om maktrelationers betydelse. Det handlar om etnicitet, genus, klass, sexualitet och religion.

* British Book Awards, även kallat Nibbies, instiftades för 30 år sedan. Evenemanget arrangeras av branschtidningen Bookseller. Utöver utmärkelser av böcker, författare och illustratörer i olika kategorier, delas också ett antal branschpriser ut, som årets återförsäljare, årets redaktör, årets marknadsföringskampanj och årets litterära agent.