Albert Bonniers Förlag, 2021-05-06

Foto: Penguin Books UK

Brittisk deckardebut som blivit en försäljningssuccé

Den har kallats ”räddaren av lockdown” och har blivit den stora snackisen och den snabbast säljande deckardebuten i Storbritannien så långt minnet räcker. Nu finns Richard Osmans succédebut Torsdagsmordklubben utkommit i svensk översättning av Ing-Britt Björklund.

Torsdagsmordklubben handlar om fyra pigga 70-plussare som löser mordgåtor. De bor på ett äldreboende beläget bland de gröna kullarna i Kent på den engelska landsbygden. En lika delar rafflande, rolig och ömsint deckare. Steven Spielberg har köpt rättigheterna och i september utkommer den andra delen i serien, Mannen som dog två gånger. Richard Osman är i full gång med skrivandet på den tredje delen.

Richard Osman, född 1970, är i sitt hemland en välkänd programledare för en populär frågesportshow och framgångsrik producent. I en intervju i Dagens Nyheter berättar han att när boken kom ut var han lite rädd för att man skulle köpa den bara för att han är känd från tv. Nu verkar det inte så, boken går som tåget även utanför Storbritannien och Osman berättar att han önskar inget hellre än att svenska läsare ska tycka om boken.

"Jag skapar tv-program jag själv skulle vilja se och jag skrev en bok som jag själv skulle vilja läsa, tricket är att fånga tittarnas eller läsarnas uppmärksamhet och sedan hålla kvar den."

Richard Osman växte upp med sin mamma som var lärare och en äldre bror. Pappan försvann ur bilden när Richard var i tioårsåldern. Han pluggade hårt och studerade på stipendium vid universitetet i Cambridge. Richard Osman berättar att han alltid har skrivit. Redan som yngre var mord och sport det han läste om i tidningarna. Idén till boken fick Osman när han besökte en väns föräldrar på ett äldreboende. Ett mord eller två varvat mellan tennislektioner och vattengympa skulle inte vara helt fel.

Sagt om boken

”Vårens roligaste deckare. (…) Underbart torr brittisk humor.” Jenny Lindh, TV4 Nyhetsmorgon

”Vill man läsa en rolig och underhållande deckare med en mordgåta av klassiskt slag är Torsdagsmordklubben det självklara valet denna vår.” Kenth Jönsson, Ölandsbladet

”Osmans debut är charmig, klurig, rörande och riktig rolig – och en absolut uppmaning om att inte sitta och vänta på att livet ska ta slut!” Femina

”Romanen är ömsint, medkännande och riktigt fyndig.” Inger Lundqvist, Norran

”En charmig och brittiskt fyndig feelgooddeckare helt utan corona.” Johanna Åberg Lundén, Upsala Nya Tidning

”Osman berättar flytande, roligt och inte minst kärleksfullt om sina huvudpersoner…  denna Agatha Christie-inspirerade historia som lever upp bra till sitt rykte.” Björn G Stenberg, Eskilstuna-Kuriren

"Det är en klurig och smårolig historia, och i centrum står just kvinnorna, som är betydligt mer välrundade karaktärer än männen i boken." Sylvia Balac, Aftonbladet

Om boken

Fyra osannolika vänner. Ett oväntat mord. Välkommen till Torsdagmordklubben.

Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu ouppklarade brott. Tillsammans utgör de den okonventionella Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te, eller varför inte ett glas gin eller whisky.

När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets. De bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.

”Jag är fast besluten att få svenskarna att älska mig”

Pensionärer löser mord i hyllade pusseldeckaren ”Torsdagsmordklubben”