Albert Bonniers Förlag, 2020-11-20

Foto: Clive Smith

Bookerprisbelönade Shuggie Bain utkommer på svenska i mars 2021

Den Skottlandsfödde Douglas Stuart blev årets mottagare av Bookerpriset. Hans sensationella debutroman Shuggie Bain är en berättelse om fattigdom, krossade drömmar och stor kärlek i 1980-talets Glasgow. Pojken Shuggie kämpar för att få ett drägligt liv medan hans mamma Agnes sjunker allt längre ned i ett alkoholmissbruk. Shuggie Bain utkommer den 9 mars 2021, och kommer även finnas som ljudbok. Romanen är översatt av Eva Åsefeldt.

Margaret Busby, ordförande i Bookerprisjuryn:

Shuggie Bain lär bli en klassiker.

Daniel Sandström, förläggare på Albert Bonniers Förlag:

– Det är en roman som har allt; det är en mycket stark tids- och miljöskildring av ett samhälle som kämpar för att överleva under Thatchers järnhårda styre, men här finns också oförglömliga människoöden, som lyser i mörkret. Man tänker på Dickens, men också på modernare författare som Édouard Louis.

Om Douglas Stuart

Douglas Stuart, är född i Glasgow och utbildad vid Royal Academy of Art, men sedan länge bosatt i New York där han arbetat som kläddesigner.

I en tidigare intervju berättar Douglas Stuart att det kändes overkligt att bli nominerad till Bookerpriset. Han är arbetarklassgrabben som valde en annorlunda karriär och som började skriva sent. Utmärkelsen är livsavgörande och att han hoppas kunna inspirera andra.

Douglas Stuart berättar också att finputsar på sin nya roman, Loch Awe. Den utspelas i Glasgow på 1990-talet och handlar om två tonårspojkar som förälskar sig i varandra. Den belyser synen på manlighet och den gängse normen arbetarklasspojkar har att vara ”riktiga” män.

Om Shuggie Bain

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men så liknar hon ju en riktig stjärna, med tänder som lyser upp mörkret.

Men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga Agnes. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Douglas Stuarts Bookerprisbelönade debutroman Shuggie Bain är en berättelse om klass och kärlek. Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce.

Sagt om boken

”En debut som känns som ett mästerverk” Washington Post