Albert Bonniers Förlag, 2023-01-31

Bläddra i sommarkatalogen 2023

Sommarens utgivning – bläddra i vår katalog

Den 23 februari ifjol var jag på sportlov i Berlin. Oron låg tung över staden, alla visste att det bara var en tidsfråga innan ryska förband skulle korsa gränsen till Ukraina. På kvällen gick Berlinborna ut på gatorna för att visa sin sympati och många stannade vid Brandenburger Tor som nu var upplyst i Ukrainas färger. Det gula och det blå sken som trotsiga signalfärger mot den vintermörka himlen.

Några veckor senare passerade jag staden igen. På Berlin Hauptbahnhof trängdes nu ukrainska flyktingar med tyska hjälparbetare i febril aktivitet. Jag kände mig vilsen i det overkliga vimlet men folket på plats agerade som om de visste exakt vad som behövde göras: Europa hade sett detta förut, människorna här hade kriget i sitt muskelminne, allt var bekant för dem.

Ett år senare lamslår kriget fortfarande vår kontinent. Vi svenskar märker det indirekt, men skyhöga elpriser och Natoanslutning är påminnelser om att livet förändrats, också för en skyddad nation som vår. En epok är över och bilden av Europas historia, arv och framtid måste uppdateras, kanske också revideras.

(c) Caroline Andersson Renaud

Själv kände jag efter februari 2022 ett intensivt behov av att läsa mer om just de här frågorna. Detta krig är också ett krig om historieskrivningen, som den världsberömde historikern Serhii Plokhy konstaterade vid tiden för krigets utbrott.

I sommarens utgivning hittar ni klassisk semesterläsning av bästa märke, men också böcker – av bland andra Plokhy – som berättar om Europas närhistoria. Det gläder mig att vi kan ge ut dem, men det säger mycket om vår tid att de kommer vara relevanta långt efter att sommarsäsongen klingat ut.

Välkomna till Albert Bonniers Förlag, sommaren 2023.

Daniel Sandström, litterär chef